Hjelp til rotehuer

NRK er i gang med innspillingen av enda et oppussingsprogram. Til høsten kommer «Kaoskontroll» - for deg som trenger å rydde.

-  Sånn det ser ut nå, er sånn det så ut da vi kom. I morgen skal vi rydde ut alt rotet og så begynner utvelgelsesprosessen. Trenger du for eksempel 13 datamaskiner, Runar? spør og forklarer programleder Hilde Hummelvoll mens hun ser rundt seg. Hun slår moderlig, men litt oppgitt ut med armene.

Sammen med oppussingsekspert Mads Moe skal hun lede til sammen ti programmer av høstens NRK-satsning «Kaoskontroll».

Vi er med på første innspillingsdag, i leiligheten til Runar Molstad. Det er han som eier blant annet de 13 datamaskinene.

«Postkasse»

-  Runar samler på det skrevne ord, han bor litt som i en stor postkasse, sier Hummelvoll.

Molstad, som til daglig jobber som systemutvikler hos EDB Norge, sier seg enig. Samlegleden som i begynnelsen var nøye kontrollert, utviklet seg til mani. I dag har samlingene hans vokst ut av proporsjoner.

-  Jeg er aldri hjemme, og så er jeg livredd for å gå glipp av noe. Derfor abonnerer jeg på de fleste tidsskrifter, men i det siste har det hopet seg litt opp.

-  Litt?

-  Vel, jeg fant ut at det hadde gått litt langt da jeg begynte å bli flau for å invitere venner med hjem, forteller Molstad.

Tok ansvar

Og det hadde vennene hans funnet ut også. Derfor meldte de ham på programmet.

-  Jeg har stor tro på at jeg kommer til å like det som blir gjort, sier storsamler Molstad.

Foruten opprydding blir det oppussing. Mads Moe skal friske opp rommene Hilde har ryddet.

-  Gjennom programmene skal vi sortere tingene. Så finner vi ut hva som skal kastes, hva som skal gis bort og hva som skal tilbake inn i leiligheten igjen. Det finnes en del skatter, forteller Mads Moe.

-  I tillegg er det mange ting som ved første øyekast kan virke verdiløse, men som har stor affeksjonsverdi for eieren. Disse tingene forteller noe om eieren, og på den måten lager vi et miniportrett i hvert program, forklarer Hummelvoll, som selv har funnet et eldgammelt Time Magazine i samlingen til Runar.

-  Akkurat det bladet mangler faren min, sier hun.

Et godt bevis på at det finnes en liten samler både her og der.

KAOS ELLER SYSTEMATISK ROT? Det er spørsmålet i NRK-programmet «Kaoskontroll». - Det er fortsatt mulig å melde seg på, sier programleder Hilde Hummelvoll og oppussingsekspert Mads Moe (i midten), her i rotet til Runar Molstad.