Debatt: Multi level marketing

Hjelp ungdommene, så de ikke går i fella

MLM selger seg inn hos folk ved å utnytte personlige relasjoner og språk som mest minner om vekkelsespredikanter.

OVERØSER UNGDOMMEN: De overøser ungdommen med komplimenter, alt fra antall følgere til selfie-game og deres sprudlende og utadvendte væremåte, skriver artikkelforfatteren. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard / NTB scanpix
OVERØSER UNGDOMMEN: De overøser ungdommen med komplimenter, alt fra antall følgere til selfie-game og deres sprudlende og utadvendte væremåte, skriver artikkelforfatteren. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard / NTB scanpixVis mer
Meninger

Såkalt MLM, «multi level marketing» eller direktesalgsselskaper, er for mange bedre kjent som lovlige pyramidespill. De skiller seg fra tradisjonelle pyramidespill ved at de omsetter reelle (om enn overprisede og kvalitetsmessig dårlige) produkter.

Tradisjonelt har hjemmeværende kvinner vært hovedmålgruppen for direktesalg, og dagens selskaper baserer mye av aktiviteten på sosiale medier. Her kommer ungdommene inn: Med sosiale medier har det utviklet seg en kultur for påvirkere, såkalte «influensere», som lever av å promotere produkter og tjenester på plattformer som Instagram og YouTube.

Hjelp ungdommene, så de ikke går i fella

MLM-selskaper kontakter gjerne ungdommene på vår/tidlig sommer med lovnader om lettjente penger som alternativ til sommerjobb på kjøpesenteret eller som deltidsjobb ved siden av studier. «Bli en influenser du også, vær din egen sjef!»

De overøser ungdommen med komplimenter, alt fra antall følgere til selfie-game og deres sprudlende og utadvendte væremåte. Første samtale er ofte kryptisk, enorme mengder ros og vennlighet flettes inn med vag informasjon om «fantastiske produkter» og «unik mulighet». Det avtales møter, og ofte skjønner ikke folk at de må betale for det de skal selge før de har bestilt produkter. Mange ender opp med gjeld som følge av det store presset for å øke inventaret, siden det er sånn de over tjener penger.

Det mangler ikke på kritikere som sammenligner MLM med kulter, og det er ikke uten grunn. De bruker velkjente og effektive virkemidler for å frelse folk.

MLM selger seg inn hos folk ved å utnytte personlige relasjoner og språk som mest minner om vekkelsespredikanter. Et foredrag for MLM-selgere kan til forveksling minne om en preken på Visjon Norge, du må bruke litt penger men så kommer Gud, jeg mener «downline», til å belønne deg med rikdom og lykke. Så lenge du bare snakker positivt om produktet er du omringet av støtte, mens all kritikk sanksjoneres hardt.

Fortell kidsa at en gjennomgang fant at 99 prosent av involverte taper penger. Dersom du må betale for å jobbe bør du skygge banen fort. Fortell dem at ting som høres for gode ut til å være sant, som regel er det. De litt yngre kan forberedes med denne episoden av Teen Titans Go, «Pyramideplan».

Minn dem på at selv om vennene deres kanskje er involvert og ser ut som de tjener godt, så er det best å si nei, både til å kjøpe noe, og til å bli med.

Siden myndighetene ikke ser ut til å ønske å forby disse selskapene, er det opp til oss voksne å hjelpe ungdommene så de ikke går i fella.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.