Hjelp, vi er i popbransjen!

Musikkens redning, eller en trussel mot bredde og kvalitet? Strømmetjenester som Spotify og Wimp splitter musikkfolket.

STRØMMETILHENGERE: Ville du kjøpt et strømmeabonnement av disse guttene? Lars Vaular og Sondre Lerche har tro på strømmeøkonomien, og figurerer i reklamekampanjen for tjenesten Altibox Beat. Foto: Altibox Beat
STRØMMETILHENGERE: Ville du kjøpt et strømmeabonnement av disse guttene? Lars Vaular og Sondre Lerche har tro på strømmeøkonomien, og figurerer i reklamekampanjen for tjenesten Altibox Beat. Foto: Altibox Beat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Musikken er pinadø over alt. I det man pleide å kalle platebransjen har strømmetjenestene gitt mange ny tro på et liv etter kriseårene. Forbrukerne elsker de nye mulighetene. Rettighetsorganisasjonen Tono rapporter om en dobling av strømmeinntektene på ett år. Ulovlig fildeling av musikk er nede på 2008-nivå. Musikkulturen virker mer vital enn på lenge, og i et formidlingsperspektiv er det sensasjonelt bra at døra til den globale musikkarven er åpnet på vidt gap. What's not to like? Likevel er det murring i rekkene. Strømmetjenester som Spotify og Wimp devaluerer musikken, forsterker klasseskillene i musikklivet og truer de smalere kvalitetsuttrykkene, mener enkelte profilerte kritikere.

Tidligere sto artister og musikkbransje samlet mot fildelere og det mange oppfattet som en skremmende og uoversiktlig teknologiutvikling. Det enkleste var pistol. Nå skaper strømmetjenestene nye frontlinjer. Skal man omfavne eller bekjempe en modell musikkpublikummet omfavner, men som foreløpig gir minimale utbetalinger til mange artister, rettighetshavere og plateselskap?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer