Hjelp, vi er nominert!

Stefan Faldbakken avsluttet studiene på den svenske filmskolen i fjor; i går ble eksamensfilmen hans Oscar-nominert. Det ble også Toril Koves kortfilm «Min bestemor strøk kongens skjorter».

Det er svært sjelden norske filmfolk blir nominert til Oscar. At to stykker blir nominert samme år, har aldri skjedd før. Faldbakkens film blir riktignok registrert som svensk, men det spiller mindre rolle akkurat nå.

For Faldbakken er norsk, sønn av forfatter-Knut, og svært delaktig i produksjonen av den 25 minutter lange «Store og små mirakler», nominert i klassen for beste kortfilm:

- Vi var fire stykker som laget den sammen, jeg var kreativ produsent og regiassistent, sier 28-åringen - og blir hjertelig gratulert av samboer Eva Sørhaug, som jobbet som script på den samme filmen.

«Litt nifst»

Akkurat like glad er Torill Kove. Hennes ti minutter lange debutfilm «Min bestemor strøk kongens skjorter» er nominert som beste animerte kortfilm.

- Det var spennende, overraskende og litt nifst, sier hun - om det å bli vekket opp til nyheten om Oscar-nominasjonen.

Kove bor i Montreal og har laget «Min bestemor strøk kongens skjorter» med støtte fra blant andre National Film Board of Canada. Hun vil ikke uttale seg om egne sjanser:

- Umiddelbart betyr denne nominasjonen at filmen får større oppmerksomhet og kan bli vist flere steder, sier hun.

Flere filmer

Nå jobber Kove med en tegneserie for tv i Canada og har ingen nye egne filmer på trappene.

- Men jeg har noen i bakhodet og håper å kunne begynne med noe om ikke så lenge, sier hun.

Stefan Faldbakken, derimot, har tre filmer på gang: Én ny kortfilm på video er ferdig innspilt, en annen med navnet «Kosmonaut» er i ferd med å bli finansiert og en spillefilm er under utvikling.

- Du kan godt si at denne Oscar-nominasjonen kom litt tidlig i karrieren... For meg er den først og fremst en hjelp til å komme videre. Jeg sitter jo hjemme og skjelver foran PC-en og kan godt trenge et puff, sier han.

Søker rik onkel

For Lars Tømmerbakke i selskapet Studio Magica, som har produsert «Min bestemor strøk kongens skjorter», kan nominasjonen også bli et kjærkomment puff - selv om hans første kommentar til nyheten var:

- Dette har jeg verken tid eller råd til.

Tømmerbakke er en erfaren produsent av animasjonsfilm, fire ganger nominert til Amanda. Han har blant annet produsert Pjotr Sapegins prisbelønte «Huset på kampen» og «I et hjørne av verden» - sistnevnte er nå på filmfestivalen i Berlin.

Og når han får tenkt seg om, sier Tømmerbakke - mens han strekker seg ut i skinnstolen på produsentkontoret:

- Det jeg ønsker meg ut av en tur til Los Angeles og Oscar-showet, er å treffe en rik amerikansk onkel som vil gi meg 80 millioner til å produsere en unik dokkefilm her i Studio Magica. Skinnstolen har jeg for øvrig kjøpt brukt av en advokat som skulle stenge kontoret sitt.