LEDER

Hjelp, vi flyr ambulanse

Den beste løsningen finner vi ikke innenfor det snevre synsfeltet som ideologiske skylapper skaper.

Tromsø 20180507.
Luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Tromsø 20180507. Luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Striden om luftambulansetjenesten i Nord-Norge har alt som skal til for å bli en brennhet sak. Den er distrikstdebatt, helsedebatt, beredskapsdebatt, privatiserings- og anbudsdebatt på én gang. Den er kanskje også en debatt om ulovlige aksjoner fra arbeidstakere, da tjenesten nesten ble satt ut av spill. I tillegg har den fått en habilitetsdimensjon fordi styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, har sittet i en dobbeltrolle. Hun avklarte ikke sin habilitet, da bemanningsselskapet hun er administrerende direktør for, inngikk en intensjonsavtale om å rekruttere mannskap til flyene dersom Babcock Scandinavian Airambulance vant anbudet om å drive luftambulansetjenesten.

I en slik giftig, politisk coctail er det vanskelig å finne fram til løsninger som er gode og veloverveide. Det er trygt å si at anbudsprosessen nå mangler helt grunnleggende tillit.

I anbudsreglene for luftambulansen slås det fast at kvalitet skal veie tyngre enn pris, 60 mot 40 prosent. Derfor har det skapt mye oppmerksomhet at anbudsrunden endte med ny operatør, Babcock, til tross for at den kom på fjerdeplass i kategorien «kvalitet». Den var 47 millioner billigere enn Lufttransport, som driver tjenesten i dag. Det som ikke har kommet så godt fram er at kvalitetsforskjellen ble regnet som relativt liten sammenliknet med utslagene i pris. 47 millioner kroner kan komme godt med i andre deler av helsetjenesten. Det blir likevel for enkelt å slå fast at alt dermed er såre vel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer