Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hjelp, vi skal gifte oss!

TRONDHEIM (Dagbladet): Bryllup er den ultimate kjærlighetserlæring. Det er gledestårer, latter og brudevals. Men selve dagen er bare målet, og midt i et virvar av blonder, bestillinger og regnskap kan det virke uendelig langt frem. Dagbladet presenterer middelet; bryllupsmester Mona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fire år siden var hun Norges desidert vakreste brud. Året etter ble hun redaktør av bladet Ditt Bryllup. Hvem er vel da bedre som bryllupsrådgiver enn Miss Mona fra Stjørdal?

- Bryllupet vårt var perfekt, sier hun selv.

Og vi husker tilbake til våren for fire år siden. Mona Grudt og Lasse Berre smilte fra alle førstesidene i blad- og avisstativene. Været var perfekt. Kjolen var en drøm. Norges kanskje mest ettertraktede kvinne, Miss Universe 1990, ble fru Grudt Berre.

Brudeparets dag

- Vi var veldig godt forberedt. Alt var planlagt på forhånd, og dagen ble som en drøm, sier Mona selv.

- Det er viktig å planlegge så mye at man ikke har en eneste bekymring når dagen er der. Først da kan brudeparet nyte sitt eget bryllup i fulle og hele drag, mener hun.

_- Vi visste at ting ble gjort. Forlovere, familie og venner hadde fått ansvar for å passe på sine ting. At kortene ikke forsvant vekk fra gavene, at det var nok kakefat fremme under kaffen. Små, praktiske ting skal ikke få muligheten til å stresse brudeparet. Lasse og jeg storkoste oss, og vi fikk tid til å snakke med gjestene våre. I et bryllup samles mange mennesker du er glad i, men som du gjerne ikke ser så ofte. Da er det greit å ha litt tid til dem også.

- Hvor lang tid tar det å planlegge det perfekte bryllup?

- Lasse fridde 17. mai 1994. 27. mai neste år giftet vi oss. Og vi trengte det året til planlegging. Spesielt siden vi bodde i USA og bryllupet skulle stå i Norge. Men også fordi det er så mye som skal klaffe. Hvis du skal gifte deg i en veldig populær kirke eller ambassade, er det greit å være ute i god tid. Det samme gjelder bestilling av festlokale og fotograf.

Gråter fortsatt

Bryllup skal være en festdag, og brudepar, familie og andre gjester skal kose seg. Men hva skjer? Det meste av bryllupet går vekk i en laaang bordsetting. Brudens far skal si sitt. Brudgommen skal tale, forloverne skal tale. Og akkurat når du tror det er ferdig, så reiser andre seg. En etter en har de en hilsen til brudeparet.

- Det er ikke lett å stoppe folk som har noe på hjertet, nikker bryllupsredaktøren gjenkjennende.

- Og en tale som er lang, er sjelden heldig. Da skal den være veldig god. Hvis du prøver å snakke i ett i fem minutter, vil du oppdage at du får sagt veldig mye. En tale trenger derfor sjelden være lenger enn det.

I fire år har det meste dreid seg om bryllup for Mona Grudt Berre. De tre siste årene har det vært jobben hennes.

- Det kan nok bli litt intensivt innimellom, men det er stort sett kjempeartig, påstår hun.

- Det er noe med bryllup. Alle bruder har en helt spesiell glød. Jeg gråter fortsatt når bruden går opp kirkegulvet, smiler bryllupsmester Mona.

DRUKNER I JOBB: Et bryllup krever mye planlegging. Mona Grudt Berre jobber med bryllup året rundt.