Hjelp, vi skal på ferie

Da Barack Obama i mai i år skulle spise på Rays Hell Burger i Arlington i Virginia, ba han om Dijon-sennep på burgeren sin. Det skulle han ikke gjort. Republikanske kommentatorer og radioverter erklærte at presidentens «snobbete» valg av tilbehør hadde som intensjon å «opplyse det amerikanske folket». «Hva for en mann bestiller en cheeseburger uten ketsjup, men med Dijon-sennep? Fyren bestiller en cheeseburger uten ketsjup? Hva er det for noe?» spurte den sjokkerte radioverten Laura Ingraham sine 5.5 millioner lyttere. Saken, som seinere har blitt referert til som «mustard-gate», ble tatt som inntekt for dem som mener presidenten er elitistisk. Nå får Laura Ingraham og kollegaene hennes mer vann på mølla. For i august skal Obama på ferie.

Denne uka ble det gjort kjent at Obama-familien siste uka i august skal slappe av på Marthas Vineyard i Massachusetts, øya som i 2007 ble kåret til «USAs dyreste sted». De har etter sigende leid den 113 000 kvadratmeter store Blue Heron Farm for rundt 30 000 dollar. John Avlon, forfatter av boka «Independent Nation: How Centrists Can Change American Politics», spår i en artikkel på nettstedet The Daily Beast at republikanere igjen vil angripe Obama for å være en
Obama-familien eier, som svært mange amerikanske familier, ingen ranch. Og om USAs mektigste familie hadde ønsket å bo på billige hotellkjeder eller dratt på charterferie, hadde de ikke fått lov - sikkerhetsprosedyrene rundt en sittende president er så omfattende at Secret Service kan sette ned foten på valget av feriested om det ikke er stort og trygt nok. Dessuten kan Obama, om hans politiske motstandere som ventet begynner å mase om Marthas Vineyard som et sted for Hollywood-stjerner og andre rikinger, argumentere med at stedet også huser byen Oak Bluffs, et av de få historiske feriestedene for den svarte middelklassen i historien. Og selv om hans politiske forbilde Abraham Lincoln var av den beskjedne typen som hadde sommerstedet sitt bare noen kilometer fra Det hvite hus, er Obama langt fra den første presidenten som får kritikk for ferievalget, ei heller i nedgangstider.

Under finanskrisen i 1982 fikk Ronald Reagan mye pes for en ferietur som gikk til skuespiller Claudette Colberts eiendom i Karibia. Det er til sammenligning tross alt liten sannsynlighet for at vi kommer til å se Obama besøke Brad Pitt og Angelina Jolie i huset deres i Frankrike. Selv om han helt sikkert hadde hatt lyst.