- Hjelper ikke med ukjente gjester og programledere som flåser

«Sommertid» har hatt synkende seertall etter suksesspremieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Dette er flaut. En hån mot seerne», skrev tidligere TV 2-programleder Oddvar Stenstrøm på sin Facebook-side etter å ha sett første program av TV 2s sommerprogram «Sommertid».

«La oss få tilbake Øyvind og Katarina. Dette kan ikke være et nivå TV 2 er stolte av», avsluttet han innlegget.

I slutten av mai ble det kjent at Guri Solberg, Gunhild Dahlberg og Ida Fladen var hentet inn som nye programledere.

Med den sprudlende nye programledertrioen, nytt moderne studio på Aker Brygge og en ny profil skulle TV 2 kapre tv-publikummet i sommer og heve sviktende seertallene fra i fjor. Men til tross for braksuksess med 404 000 seere første program, har tallende sunket drastisk. I tillegg har programmet måttet tåle krass kritikk både mot programlederne, innholdet og teknikken.

Da 15 år gamle Sval Rosenløw Eeg var på besøk i studio, og skulle framføre låta «Tidsfrist», reagerte seerne på svært dårlig lyd. TV 2 hadde lydproblemer, og måtte bruke sin egen vignett i store deler av opptredenen.

Den negative trenden toppet seg onsdag 25 mai, da det var kun 118 000 seere som valgte å følge trioen.

- Veldig lavt - Det er altfor lite til at programmet skal kunne gå rundt. Med en slik egenproduksjon i primetime på TV 2 bør det i hvert fall være opp mot 300 000 seere. Kanskje man kan slå av litt i juni, men 108 000 er veldig lavt, sier tv-sjef i Carat Morten Wiberg til Dagbladet.

Med svært gode tall i premieresendingen ligger seersnittet for Sommertid nå på «238 000» så langt. Wiberg tror dette er langt mindre enn TV 2 hadde regnet med for den nye satsingen.

«Sommertid»

• TV 2s sommerprogram, som sendes direkte fra Aker Brygge.

• Blir ledet av Gunhild Dahlberg, Ida Fladen og Guri Solberg.

• Hadde premieresending 16. juni.

• Ble tidligere ledet av Øyvind Fjeldheim og Katarina Flatland.

• NRKs sommerprogram, «Sommeråpent», starter 8. juli, og ledes av Nadia Hasnoui, Anne Rimmen, Dan Børge Akerø, Tore Strømøy, Atle Bjurstrøm og Haddy N'jie.

- Jeg er ganske sikker på at TV 2 hadde ventet mer. Likevel tror jeg det er gode muligheter for at tallene kan bedre seg. Jeg tror TV 2 kan være ute etter å fange et yngre publikum, og det er ikke noe som er gjort i en håndvending. Jeg tror dette er programledere som har potensiale og at programmet kan bedre seg med tid. Fotball-VM stjeler nok også en del seere, spesielt de dagene hvor kampene sendes på NRK, sier han.

- Yngre målgruppe? Da Dagbladet kontaktet Stenstrøm i helga, som fortsatt står fast ved Facebook-utspillet sitt, hadde han klare tanker om hvorfor seertallene har dalt.

- Hele innpakkinga skal være så ung og hipp, og det er tydelig at TV 2 er ute etter de unge seerne. Problemet er at programmet går midt på kvelden, og da er spørsmålet:

- Sitter virkelig unge mennesker, som tydeligvis er målgruppa, inne og ser på TV midt på sommerkvelden? Jeg tror det er et eldre publikum som utgjør flesteparten av seerne, og da hjelper det ikke akkurat at kanalen satser på ukjente, unge gjester og programledere som flåser, sier den tidligere TV-profilen til Dagbladet.

Etter det mye omtalte Facebook-utspillet har hovedpersonen selv opplevd massiv støtte, selv om intensjonen aldri var å skape et stort mediekjør.

- Det tok jo helt av, telefonene haglet. Et styremedlem i TV 2 var ikke like fornøyd med publisiteten, og mente jeg burde tatt det direkte opp med ledelsen i stedet.

Ble irritert - Jeg har selvsagt visse følelser for kanalen jeg var med å starte opp, men ble kraftig irritert da de valgte å «kaste» ut to dyktige journalister som Katarina Flatland og Øyvind Fjeldheim, til fordel for to uferdige programledere som driver med altfor mye fnising. Guro Solberg gjør en god jobb, og de andre er selvfølgelig flinke de og, men passer kanskje bedre et annet sted, forteller Stenstrøm.

Programredaktør i «Sommertid», Torkil Auran, mener likevel Solberg, Dahlberg og Fladen har gjort en god jobb sålangt.

- Vi er svært godt fornøyd med jobben redaksjonen og jentene har gjort så langt. Det blir mye bra innhold, både moro, interessant og underholdende, utover en lang sommer på Aker Brygge, sier hun til Dagbladet. 

Skylder på fotball-VM TV 2s kommunikasjonssjef, Jan-Petter Dahl, forsvarer de synkende tallene med fotball-VM.

Seertall for årets «Sommertid»

16/6: 404.000 (andel 24,9)
17/6: 178.000 (andel 14,5)
18/6: 325.000 (andel 27,3)
20/6: 128.000 (andel 9,8)
23/6: 266.000 (andel 26,3)
24/6: 260.000 (andel 24,2)
25/6: 118.000 (andel 9,9)
26/6: 132.000 (andel 11,2)

- Seertallene i år varierer veldig, og VM i fotball og forskyvninger i sendeskjemaene på både NRK og TV 2 er selvsagt årsaken. Derfor vil seertallene fortsette å variere så lenge fotball-VM pågår på NRK og TV 2, sier han, og legger til:

- Vi har god grunn til å være fornøyde med et snitt på 238 000 seere. Til sammenligning hadde «Sommertid» i 2013 et snitt på 210 000 seere.

Programmets konkurrent, «Sommeråpent» på NRK, hadde 509 000 seere i snitt i 2013.

Årets «Sommeråpent»-sendinger starter ikke før 8 juli, og skal bli ledet av Nadia Hasnaoui, Anne Rimmen, Dan Børge Akerø, Tore Strømøy, Atle Bjurstrøm og Haddy N'jie.

Oslo 20140515 Nye Sommertid programledere. Fra v: Ida Fladen, Guri Solberg og Gunhild Dahlberg. På Aker brygge. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
Oslo 20140515 Nye Sommertid programledere. Fra v: Ida Fladen, Guri Solberg og Gunhild Dahlberg. På Aker brygge. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer