DEBATT

Hjelper virkelig Norge flyktningene «der de er»?

Slik blir nordmenn lurt om folk på flukt.

FORTVILET: CNN besøkte nylig flyktningene fra Aleppo. Traumatisert og uten noen eiendeler, sitter de fanget i en flyktningeleir i Syria. Video: CNN. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha gitt opp å finne det jeg leter etter i atlaset og på flybillett-sider på nettet, ringer jeg det gode gamle reisebyrået.

- Ja? spør kundebehandleren.

- En tur-retur-billett til Nærområdene, takk.

- Øh... Hva mener du?

- Du vet, der hvor flyktningene og migrantene er?

Reisebyrå-mannen blir stum. Så ber han meg være litt mer spesifikk.

Nettopp. Spesifikk. Er det noe politikerne våre ikke er så er det spesifikke. I stedet for å være konkrete på hva hjelp i nærområdene faktisk består av har de forledet det norske folk med tåkeprat.

Det norske folk er nestekjærlige mennesker. Vi er hjelpevillige. Vi er stolte av at Norge engasjerer seg i utvikling av fattige land over hele kloden. Noen vil til og med kalle det en norsk verdi å hjelpe andre. Om lag hver tredje voksne nordmann hjalp til med penger eller frivillig arbeid for folk på flukt i 2015. Flertallet av politikerne på Stortinget sikret nylig at minst én prosent av statsbudsjettet skal gå til bistand fordi de vet at nordmenn, velgerne deres, bryr seg om slikt.

Da det begynte å komme unormalt mange folk på flukt fra krig og fattigdom til Norge i 2015 ble det fort et mantra for politikerne våre at det var bedre å hjelpe menneskene der de er enn å la dem komme hit til oss. Det er jo billigere å hjelpe folk i nærområdene og dermed kan vi hjelpe flere. Jo flere vi hjelper, jo bedre er det. Logisk og greit. Ferdig snakka. Vi kunne puste rolig ut. Norge var fortsatt et nestekjærlig land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer