Hjelperytter for Fløgstad

Bruker mitt stoff på en måte som får mange til å tro at det er hans eget, skriver Tore Pryser.

UTEN HENVISNING: «I svært mange kapitler i hans roman inngår aktører jeg tidligere har skrevet om i fagbøker», skriver Tore Pryser om Kjartan Fløgstads kritikerroste nye bok «Grense Jakobselv». Han hevder han har funnet 28 navn i boka som er tatt fra hans egen forskning. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
UTEN HENVISNING: «I svært mange kapitler i hans roman inngår aktører jeg tidligere har skrevet om i fagbøker», skriver Tore Pryser om Kjartan Fløgstads kritikerroste nye bok «Grense Jakobselv». Han hevder han har funnet 28 navn i boka som er tatt fra hans egen forskning. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sommer har jeg for en gangs skyld tatt meg tid til å lese en roman. Grunnen til det var at temaet med utgangspunkt i nazisme og 2. verdenskrig faller sammen med min egen forskning som faghistoriker. En rekke gode anmeldelser stimulerte til å lese boka. At forfatteren også sto bak en fagprosa-artikkel i Samtiden (nr. 2, 2009), gjorde ikke min interesse mindre.

I Kjartan Fløgstads artikkel fant jeg dessuten en fotnote som henviste til min egen bok Hitlers hemmelige agenter. Da ante jeg ugler i mosen og kjøpte hans roman «Grense Jakobselv» utgitt på Gyldendal forlag. Med økende forbauselse under lesningen oppdaget jeg i disse Tour de France-tider at jeg med min egen forskning var blitt en godt benyttet «hjelperytter» for Fløgstad.

I svært mange kapitler i hans roman inngår aktører jeg tidligere har skrevet om i fagbøkene «Fra varm til kald krig» (1994) og i «Hitlers hemmelige agenter» (2001), begge utgitt på Universitetsforlaget. Som mer eller mindre viktige bifigurer samhandler de med Fløgstads oppdiktede hovedpersoner, de tyske SD-offiserene Otto Nebelung og Paul von Damaskus. Hva «mine folk» bedrev i Øst-Finnmark, Petsamo og på Lillehammer utgjør mye av stillaset i Fløgstads fortelling. Det dreier seg om mange navn hentet fra mine bøker. De som forekommer på flest sider i romanen er Sonderführer Edmund Sala i Abwehr, SS-Obersturmführer Willy Laqua og SS-Hauptsturmführer Georg Wolff i SD og den dyktige norske agenten Kjell Kvalø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer