Hjem for sønnens skyld

Elizabeth Norberg-Schulz (46) vil tilbake til Norge for å sikre framtida til sin kreftsyke sønn (7). Selv ber han kveldsbønn om at mamma får jobb i Oslo, så familien kan flytte.

-  Jeg har søkt på en professorstilling ved Operahøgskolen i Oslo. Hvis jeg får den, ser jeg for meg at familien kan flytte til Norge, forteller den verdenskjente sopranen til Dagbladet.

Norberg-Schulz har sunget på alle de store operascenene i verden.

I dag starter Oslo Kammermusikk Festival, med blant andre Norberg-Schulz på programmet. 46-åringen holder tempoet oppe, til tross for en særdeles vanskelig tid på hjemmebane de siste åra.

I 1999 fikk sønnen Sebastian leukemi - bare 18 måneder gammel. Omtrent samtidig døde faren hennes av kreft, og i vinter ble hun selv operert for kreft. Nå er hun helt frisk, og sønnen avsluttet cellegiftbehandlingen for fire år siden. Han skal gå til jevnlige kontroller i ett år til, før han blir helt friskmeldt.

-  Det har vært en veldig dramatisk tid. Men det hjelper ikke å sette seg ned og sutre. Da jeg var syk i vinter, var jeg sengeliggende i 25 dager, og måtte avlyse to konserter. Men det var det, sier hun.

Dårlig av Berlusconi

Hun er gift med musikeren Vittorio Bonolis (64), som har vært både dirigent og professor, og familien er bosatt i Roma. Sønnen Sebastian snakker ikke norsk, men nå mener mamma at han bør etablere mer kontakt med Norge.

-  Jeg tror det er godt for ham å bli bedre kjent med Norge nå. Jeg tror han vil ha bedre framtidsmuligheter her enn i Italia.

-  Hvorfor det?

-  Italia er ikke et land å satse på for den oppvoksende slekt. Ikke akkurat nå, i alle fall. Økonomien er veldig dårlig, og unge studenter går rett ut i arbeidsledighet.

Hun vrir seg i sofaen når vi nevner navnet Berlusconi.

-  Han har nesten ødelagt det lille som var igjen å redde av Italia. Men nå ser det ut til at italienerne endelig slutter å stemme på ham.

Villa og båt

Sønnen er ikke fremmed for tanken om å flytte til Norge. Familien er katolikker, og Sebastian benytter seg av alle kanaler for påvirkning.

-  I kveldsbønnen sin ber han om at mamma får professorstillingen slik at vi får villa og båt, sier Norberg-Schulz og ler høyt før hun forklarer:-  Han er veldig opptatt av båter og bygninger. Han tegner hele tida.

Faren til Norberg-Schulz var professor i arkitektur ved Universitetet i Oslo, og interessen har tydeligvis gått i arv:

-  Tegning blir sikkert en stor del av livet hans. Han lå jo til sengs i to år, og da tegnet han mye. Jeg kjøpte også mye lego til ham. Akkurat nå sitter han faktisk på hotellrommet vårt her i Oslo og bygger en stor legoskute som jeg har kjøpt til ham.

Hennes mann pensjonerte seg for tre år siden for å tilbringe tid sammen med Sebastian mens han var syk. Dermed står han ganske fritt til å følge familien sin til Norge.

Sommerskole i Nordfjord

Norberg-Schulz vil bruke mer tid på undervisning, og vil gjerne bidra til å skape et større miljø for opera i Norge. Hun vil ha en slutt på at aspirerende operasangere må reise utenlands for å ha mulighet til å utvikle seg. Hun skal også starte en sommerskole for sangere i Nordfjord fra sommeren 2006.

Men betyr det at hun har begynt å trappe ned sangkarrieren? Langt ifra. Vi trekker pusten og nevner konserter i Napoli i september, Sardinia i oktober, Bologna i desember. Så Trondheim, Roma, Napoli og Oslo. Videre i 2006 skal hun på en stor USA-turné i forbindelse med Mozart-jubileet. Men først, altså: Kammermusikkfestivalen.

FOR SØNNENS SKYLD: Elizabeth Norberg-Schulz vil til Norge for sønnen skyld. - Jeg tror han vil ha bedre framtidsmuligheter her enn i Italia, sier operasangeren som er i Oslo for å synge under Oslo Kammermusikk Festival som starter i dag.
KREFTSYK: Elizabeth Norberg-Schulz sammen med sin mann Vittorio Bonolis og deres kreftsyke sønn Sebastian hjemme i Roma for fem år siden.
HØYT TEMPO: Som Norina i «Don Pasquale» på Den Norske Opera i fjor høst.