GÅR I FELLA: Når to skurker bryter seg inn i Kevins hjem i filmen «Hjemme alene» setter 8-åringen opp en rekke kreative og farlige feller. Foto: Stella Pictures
GÅR I FELLA: Når to skurker bryter seg inn i Kevins hjem i filmen «Hjemme alene» setter 8-åringen opp en rekke kreative og farlige feller. Foto: Stella PicturesVis mer

«Hjemme alene» er ikke bare barnemat

- Fra å forsvare huset sitt til å drive med ren ondskap.

(Dagbladet): Den populære 90-tallsfilmen «Hjemme alene» har blitt en juleklassiker som sendes på tv år etter år.

Filmen handler om åtte år gamle Kevin McCallister, som ved en feil blir forlatt alene hjemme da resten av familien reiser til utlandet på juleferie.

Går i fella Noe av det mest minneverdige ved filmen er de to bandittene som bryter seg inn i Kevins hus, men som ikke kommer så langt med plyndringen da Kevin har laget en rekke kreative feller de to får svært så brutale møter med.

Nettavisen The Week har snakket med legen Ryan St. Clair om hvor effektive, og ikke minst ødeleggende, Kevins feller egentlig er. Hvor hardt ville bandittene blitt skadd, og ville de i det hele tatt overlevd?

I en av scenene får den ene skurken et strykejern, sluppet fra en høyde, midt i ansiktet, og det etter at han har falt ned en isbelagt trapp. Ifølge doktor Ryan St. Clair vil en slik ulykke ha alvorlige konsekvenser, og ut ifra høyden på strykejernets fall, samt dets vekt ville skurken brekt flere bein i ansiktet.

- Ondskapsfull Mens den ene banditten får et stykejern i fjeset går den andre også i en av Kevins feller. Den unge gutten har nemlig varmet opp håndtaket til utgangsdøra så mye at det gløder. Skurken tar tak i dørhandtaket og holder i det i et par sekunder, før også han faller ned den isbelagte trappa.

Doktor Ryan St. Clair forteller til The Week at siden håndtaket faktisk gløder av varme er det nødt til å holde en temperatur på omkring 400 grader. Til sammenligning vil hudkontakt med 68 grader varmt vann være nok til at man pådrar seg tredjegrads forbrenning. Skurkens hånd vil altså ikke bare gjøre innmari vondt, den vil også kunne få kraftige infeksjoner og i verste fall måtte amputeres.

- Med dette mener jeg Kevin har gått fra å skulle forsvare huset sitt, til ren ondskap, legger Dr. St. Clair til.

Når den skadde tyven ikke fikk åpnet den glovarme døra prøver han seg på bakdøra. I det døra går opp skrus en flammekaster på, og skurkens hode blir antent.

Legen forklarer at dersom et menneske hadde stått under en flammekaster i syv sekunder, slik skurken gjør i filmen, ville ikke bare huden blitt ødelagt, men også hodeskallen så skadet at den ville begynt å gå i oppløsning.

Man skulle kanskje tro at skurkene lærte leksa si ved å gå i Kevins brutale feller, men sannelig er de ikke tilbake i alle de tre oppfølgerene til «Hjemme alene».

HJEMME ALENE: Macaulay Culkin spilte hovedrollen i den populære 90-tallsfilmen  «Hjemme alene». Foto: Stella Pictures
HJEMME ALENE: Macaulay Culkin spilte hovedrollen i den populære 90-tallsfilmen «Hjemme alene». Foto: Stella Pictures Vis mer