Hjemme alene med Macklemore & Ryan Lewis

Høy festfaktor på hitfenomenets Hove-konsert.

EN SHOWMANN: Ben Haggerty, bedre kjent som Macklemore, vet å tekkes sitt publikum. Foto: Sveinung U. Ystad.
EN SHOWMANN: Ben Haggerty, bedre kjent som Macklemore, vet å tekkes sitt publikum. Foto: Sveinung U. Ystad.Vis mer

HOVEFESTIVALEN: «Who is ready to have a goddamn party?» Spørsmålet fra Ben Haggerty, rapperen bak aliaset Macklemore, kom kjapt, og like etter å ha konstatert at publikummet hans var «drunk as shit». Det var helt på sin plass, for svaret var en hel del.

Det var tilløp til kaotiske tilstander allerede før Macklemore & Ryan Lewis kom seg på Hoves nest største scene. Det var nemlig mange som ville få med seg et av årets store hitfenomener. I hjemlandet USA har duoen toppet Billboard med to singler fra fjorårets samarbeidsalbum «The Heist», de samme som nå bør ha oppnådd landeplagestatus her til lands: «Thrift Shop» og «Can't Hold Us».

Førstnevnte brant de to breialt av allerede etter to låter, til stor jubel.

Mer enn hits
Men der den slags kunne tatt livet av mang en festivalkonsert, viste Macklemore & Ryan Lewis med største tydelighet at de har mer å by på enn et par slagere.

For det første ble det fort klart at publikum kjente dem bedre enn som så, og tok hjertelig imot det meste de fikk servert. For det andre har de noe bra på gang i møtet mellom enkle, hektende samples, tung bass og Macklemores aggressivt huggende rap — oppskriften som har gitt dem appell langt utover rappublikummet.

Live-tekke
Sist, men ikke minst, er Macklemore & Ryan Lewis et usedvanlig hardtarbeidende liveensemble.

Med Lewis bak mikseren og en mildt sagt utradisjonell kombinasjon av trompetist og hypemann som eneste faste forsterkning, var oppsettet enkelt — men mer trengte de ikke for å dra med seg amfiet, all den tid Heggarty småpratet, vitset, spratt rundt og hauset opp stemninga med stor pondus.

Pluss på et par gjestevokalister, inkludert «Thrift Shop»-Wanz, og du har en pakke som fungerer godt til sitt bruk.

Musikalske mangler
Rent musikalsk er det likevel litt å utsette. Refrengvokal på boks er kanskje forståelig med så mange bidragsytere på plate, men gir likevel en følelse av å være mer på fest eller klubb enn konsert. Og selv om det var godt trøkk i både bass og vokal, forsvant mellomsjiktet ofte litt i det hele.

Men sånt er jo ikke så viktig når man mest av alt er innstilt på utagerende hjemme alene-fest.

Humor og alvor
Nettopp festen blir til sist noe av problemet. For selv om disse gutta er talentfulle, og ofte legger opp til å bli tatt på (til dels stort) alvor, så gjør de det innimellom virkelig ikke.

Som når Haggerty i første ekstranummer trekker i paljettkappe og 80-talls hockeyparykk for å framføre fjaselåta «And We Dance» som sitt britiske alter ego. Produksjonen høres med sin pumpende dancebass ut som en sjangerspøk, akkurat som avsluttende «Irish Celebration».

POPULÆRE:Macklemore & Ryan Lewis spilte for et svært entusiastisk publikum på Hovefestivalen. Foto: Sveinung U. Ystad.
POPULÆRE:Macklemore & Ryan Lewis spilte for et svært entusiastisk publikum på Hovefestivalen. Foto: Sveinung U. Ystad. Vis mer

Morsomt, kanskje — men musikalsk er det ikke så veldig imponerende.

TETTPAKKET: Stemningen sto i taket på Hovefestivalens nest største scene. Foto: Sveinung U. Ystad.
TETTPAKKET: Stemningen sto i taket på Hovefestivalens nest største scene. Foto: Sveinung U. Ystad. Vis mer