Hjemme alene

Denne helga innledes videosesongen med en «lei 2 betal for 1» kampanje i landets videobutikker. Penger å spare, med andre ord!

ANNE HOFF, filmmedarbeider i NRK

- Jeg ville leid «Mulholland Drive». Regissør David Lynch, marerittets mester, kongen av de surrealistiske gåter, overgår seg selv i denne svimlende historien om filmstjernedrømmer og mystiske kvinner i Los Angeles. To tredeler inn i filmen snus handlingen opp-ned og du sitter igjen med så mange spørsmålstegn at du øyeblikkelig må se den om igjen, gjerne flere ganger. Altså perfekt for en lang kveld foran videoen. Som bonusfilm ville jeg valgt en klassiker med Audrey Hepburn: «Prinsesse på vift» - på Vespa gjennom 50-tallets Roma! Eller «Breakfast at Tiffany\'s», der Hepburn stråler av grasiøs glamour og erobrer alle hjerter med sin spinkle framføring av «Moon River»... Spol tilbake og syng med!

JOHN ERIK KAADA, musiker/filmmusiker

- Jeg leier en film hver eneste dag, så det er vanskelig å velge ut noen spesielle. Men dersom du ikke har sett «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» ennå, burde du leie den. Det er en nydelig historie, med fantastiske bilder og tradisjonell fransk filmmusikk, med tangopreg, trekkspill og et veldig fint Satie-lignende pianostykke. Folk må også se «Mongoland». Ikke fordi jeg er fra Stavanger og kjenner alle som har lagd den, men fordi det er en veldig bra film. Den kan minne folk som syter over at det er så varmt ute, at vinteren kommer tidsnok.

EVEN BENESTAD, regissør av «Alt om min far».

- «Donnie Darko» er en strålende horror highschool-komedie og en av de beste i sin sjanger. Og selvsagt «Being John Malkovich». Den er så langt ute at du blir sittende og tenke «Hæ?» Den handler om en kar som finner et hull han kan krype inn i, for å sitte inne i hodet til John Malkovich i ti minutter. Deretter blir han spyttet ut ved en motorvei. En veldig annerledes og fantastisk morsom film.

VIBEKE IDSØE, regissøren bak blant annet «Jakten på Nyresteinen», og snart aktuell med Karlsson på taket

- Jeg velger meg Lukas Moodyssons «Fucking Åmål» og «Tilsammans». To filmperler fra en av Skandinavias beste regissører.

JAN LANGLO, sjef for Cinemateket i Oslo

- Jeg vil anbefale filmen «Bottle Rocket». Det er debutfilmen til Wes Anderson, som også lagde «The Royal Teenenbaums», som gikk på kino tidligere i år. «Bottle Rocket» er en godt bevart hemmelighet, som gikk rett på video her i landet. Den har en fin humor og morsomme karakterer. Som film nummer to ville jeg valgt «Heathers», som dessverre bare finnes i assorterte videobutikker. Det er en sort highschool-komedie med Wynona Ryder, som er veldig morsom og snerrende skarp i replikken.

JULIE OVA, programansvarlig for festivalen Film Fra Sør, som går av stabelen i Oslo i oktober

- Jeg vil først anbefale «Elskede kjøtere» («Amores Perros»). En moderne storbysaga fra Mexico City. Den river både i hjertet og i sjelen. Den er veldig godt fortalt og tar samtiden på pulsen gjennom flere historier som til slutt flettes sammen. Den andre filmen jeg vil anbefale er «Ghost World», en skrudd liten indie-sak fra USA, basert på en tegneserie av Daniel Clowes. Den har det svarte blikket som tenåringsjenter gjerne ser verden gjennom, men klarer likevel å være rørende. Det fine med disse filmene i kombinasjon er at de utfyller hverandre perfekt, de har begge seriøse tema, men er også veldig underholdende å se.

...eller hva med den fantastiske filmen «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre»?
...hvis du ikke heller foretrekker svensk hippie-humor i «Tillsammans»...
KLØR DU DEG I HODET FORAN VIDEOHYLLENE?</B> Da kan du for eksempel se David Lynch\' siste mesterverk «Mulholland Drive»...
...eller bisarr tegneseriehumor i «Ghost World»...
...eller du kan gå til klassikerne, som «Breakfast at Tiffany\'s» med Audrey Hepburn...