Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hjemme hos Hendrix

Hey Joe, Hendrix & Handel er helt sant,

ELEKTRISK KULTURBÆRER: Nå er det mulighet for en fin omvisning i London-leiligheten til Jimi Hendrix. Bildet viser gitaristen under en konsert på Falconercentret i København. Foto: NTB Svanpix
ELEKTRISK KULTURBÆRER: Nå er det mulighet for en fin omvisning i London-leiligheten til Jimi Hendrix. Bildet viser gitaristen under en konsert på Falconercentret i København. Foto: NTB Svanpix Vis mer
Kommentar

London har fortsatt mye å by på for oss med grått hår og som avlegger dyrlegen Doktor Guinness hyppige besøk. Byen kan skilte med et vell av forskjellige gåturer i de populærkulturelle fotsporene til blant annet The Beatles, Stones, Jack the Ripper, spøkelsesturer, pub- og litteratur og Harry Potter. I forrige uke var det også grunn til å stikke innom Brook street nummer 23, beliggende i det fasjonable strøket Mayfair, for å titte på leiligheten til Jimi Hendrix der han bodde i tre måneder sommeren 1968 sammen med sin daværende kjæreste Kathy Etchingham.

Jimi Hendrix (1942 - 1970) kom til London i 1966 sammen med sin manager Chas Chandler der Jimis elektriske eventyr kjapt ble lagt godt merke til på forskjellige klubber i denne byen som på den tida svingte Till the End of the Day. Hendrix ble også viden kjent for britene via show hos artisten Lulu på BBC.

Inngangen til Jimis krypinn er via nummer 25, en leilighet som fra sommeren 1723 til 14. april 1759 ble bebodd av en storhet innenfor den klassiske musikken, komponisten George Frideric Handel (1685-1759). Hans bolig har siden 2001 vært et museum der det blir arrangert torsdagskonserter, omvisninger og temasøndager viet Handels liv og musikk. Det er da også Handel-museet som har fått midler fra National Lottery til å publikumsåpne for innblikk i hvordan Hendrix bodde og levde i noen hektiske måneder.

Hans tidligere kjæreste, Kathy, har stått for møbleringen av kåken. Hun har innredet den med de bildene, platene, møbler og det krimskramset som Hendrix ofte gikk til innkjøp av i blant annet Soho og Portobello Road. Det hører også med til historien at da Hendrix fikk vite at naboleiligheten i sin tid ble bebodd av Handel dro paret ned til plateforretningen One Stop Record der Jimi kjøpte Handels Messiah og Water Music.

Vi skal definitivt ikke forsøke å finne likhetstrekk hos disse to store komponistene, men kan vel slå fast av begge hadde langt hår og krøller. Og, at begge har etterlatt seg store skatter for den berømte evigheten.

Også i gitarheltens bolig vil det også bli arrangert temakvelder og minikonserter: Om Hendrix’ gitarspill, bluesbakgrunn, geniale gitarteknikk og etter hvert hang til psykedelia. En av grunnen til at det har tatt nærmere femti år før en åpning av Jimis nummer 23 er at boligen har vært i privat eie og blitt brukt som kontorer, men nå er det sologitarer som gjelder.

Første dag vi var innom nr. 23, to døgn etter at vi fikk tips om dette fra en gitarkompis, var billettene revet vekk. På museets hjemmeside oppfordres det til å bestille online i forkant. Neste gang turen går til London, husk din indre Fender Stratocaster.