Hjemme hos ozz

Ozzy Osbourne (53) har blitt superstjerne på MTV med «The Osbournes» - realityserien om sin egen familie. Nå skal Ozzy til og med spise middag i Det hvite hus. Kommer han til å fortelle president Bush om den gangen han sniffet maur og slurpet i seg urin?

DENNE VÅREN HAR realityserien «The Osbournes» blitt USAs nye favoritt på tv. Serien om den litt puslete og mumlende heavy metal-bestefaren Ozzy og hans familie er MTVs største seersuksess noensinne. En overraskelse, må man kunne si, for en fyr som gjorde iherdige forsøk på å drikke seg ihjel i 20 år.

ÅRET ER 1983. Fem år etter at han fikk sparken som sanger i Black Sabbath på grunn av fyll og faenskap, har Ozzy Osbourne klart å stable en solid solokarriere på beina. Hans tredje soloalbum, «Bark At The Moon», blir nok en millionselger. For å feire reiser han på stor USA-turné med L.A.-verstingene i Mötley Crüe. I den smått legendariske Crüe-biografien «The Dirt» fortelles beretningen om hva som skjedde da Ozzy med følge ankom Lakeland, Florida. Guttegjengen henger ved pool-baren, de er tomme for kokain etter nattas busstur, men Ozzy vet råd. Han griper tak i et sugerør, bøyer seg ned til en sprekk i betongen der en laang rekke maur vandrer intetanende, og snorter de inn med stor kraft. Deretter reiser han seg og rister litt på hodet. En solid forsamling er nå vitne til at han begynner å pisse på betonggulvet. Alt han har på seg er en liten kjole han har stjålet av en eldre dame på hotellet. Med kjolen på snei bøyer han seg ned og tar et halvt dusin lange, dveldene katteslikk av urinen. Han reiser seg, og med munnen våt av urin kommanderer han Mötley Crüe-bassist Nikke Sixx: «Do that, Sixx!» Sixx svetter, men tenker på alt Ozzy har gjort for Crüe, og på sitt eget verstingrykte. Han kan bare ikke backe ut, i alle fall ikke når alle ser på. Sixx reiser seg, knepper opp skinnbuksa, urinerer og er i ferd med å bøye seg ned for å... Da er det at Ozzy kommer som et skudd fra sidelinja. På alle fire slikker han i seg urinen. Sixx rekker hendene i været og sukker; «du vant» . Så skriver Sixx: «Fra det øyeblikket visste vi at uansett hvor vi var og hva vi gjorde, så var det noen der ute som var sykere og mer motbydelige enn oss» .

OZZY HAR BLITT STYRTRIK på å være syk og motbydelig. Sunday Times rangerte nylig herr og fru Osbourne på en 846. plass over Storbritannias mest formuende. De er gode for 43 millioner pund, eller drøyt en halv milliard kroner. Deres omreisende Ozzfest er en av USAs mest besøkte og innbringende festivaler.

Helt fortjent kan man også si, ettersom Ozzy er blant rockens aller mest inflytelsesrike. Black Sabbaths dommedagsrock har resultert i minst like mange band som Velvet Underground. Enten det er black metal-band i Bergen, døde og levende Seattle-rockere, eller Marilyn Manson; de kan alle takke Ozzy for tung musikalsk og imagemessig inspirasjon. Ozzy har også, på tross av sin svært ustabile livsførsel, klart å ha en beundringsverdig stabil karrire. Fjorårets «Down To Earth»-album er hans 24. strake gullplate i USA.

Da undertegnede møtte Ozzy i Stockholm høsten 1998, fortalte han om bakgrunnen som småkriminelle John Michael Osbourne i industribyen Birmingham på midten av 60-tallet.

- Jeg var skolens klovn som klarte meg fordi jeg var på godfot med de store gutta. Jeg så ikke noe galt i å gjøre et brekk i ny og ne ettersom alle andre jeg kjente gjorde det samme. Slik var miljøet jeg vanka i.

I 1970 FIKK BLACK SABBATH platekontrakt. Deres første plater la grunnlaget for hele heavy metal-sjangeren. Ozzy og co tok ikke lett på suksessen.

- Det var som å vinne i lotteriet. Det første forskuddet vi fikk fra plateselskapet var på 105 pund. Jeg var helt i himmelen. Jeg hadde aldri sett så mye som 100 pund i hele mitt liv. Deretter ble det limoer, groupies, dop, knuste hotellsuiter og hele det sinnsyke rock\'n\'roll-livet. Å sende fire enkle arbeiderklassegutter ut i verden på første klasse, var som å slippe unger inn i godteributikken. Vi gikk helt bananas.

Ozzy husker ikke lenger så mye av 70-tallet. Ikke av 80-tallet heller. 90-tallet er også vagt.

- Har jeg vært på klubbturné noengang? undret Ozzy lettere hjelpeløst da jeg informerte om Rockefeller-konserten i \'92 og Sentrum Scene-konserten tre år seinere.

Hukommelsestapet er et stort problem for ham. På tross av stadig nye suksesskiver gjør han bare én eller i høyden to nye låter. Han klarer bare ikke å lære teksten. På Black Sabbaths gjenforeningsturné hadde Sharon kjøpt et monitorsystem til mannen, slik at han kunne framføre riktig tekst på «Sabbath Bloody Sabbath» og «Children Of The Grave».

- Deler av hukommelsen min er helt ødelagt. Folk kan komme bort til meg og si hei uten at jeg aner hvem de er. Så viser det seg at det er en gammel venn som har bodd hos meg i ukevis. Det er et mareritt, fortalte han.

I «THE OSBOURNES» er Ozzy den moralske familiefaren til Jack (16) og Kelly (17). Han blir rasende når datteren tatoverer seg. Røyking er helt forbudt.

- Hvis dere har sex, bruk beskyttelse og ikke ta dop, sier far.

Han har en helt håpløs diksjon, sier det MTV-forbudte ordet «fuck» når han tråkker i hundeskiten i gangen og maser fortvila på sønnen når han ikke klarer å skifte tv-kanal. Ozzy og kona framstår som rare, hyggelige foreldre. Skjønt det har ikke alltid vært like hyggelig. I 1989, da ungene var tre og fire år gamle, gjorde Ozzy et alvorlig forsøk på å kvele kona. Han ble tilgitt, og to år seinere ren. Neste lørdag sitter han ved presidentens bord.

Realityserien «The Osbournes» går nå i reprise på MTV.

EN HELT UVANLIG FAMILIE: Ozzy Osbourne og kona Sharon fikk installert kameraer overalt i sitt Beverly Hills-hjem over en periode på fire måneder. Nå er hverdagen deres blitt populær underholdning for seks millioner amerikanere hver uke. Parets to sjarmklumper av noen barn er Jack (16) og Kelly (17). Storesøster Aimee (18) flyttet ut da tv-kameraene kom inn i huset.