Hjemme hos Skywalker

George Lucas (58) revolusjonerte filmverdenen med «Star Wars». Nå er han tilbake med et nytt stjernekapittel, «Episode II - Klonene angriper». Dagbladet har besøkt den mektige filmskaperen i hans eget univers.

Skywalker Ranch ligger idyllisk til vel en time fra downtown San Francisco, bare noen mil nord for landemerket Golden Gate Bridge. Idet vi tar av fra motorvei 101 og ruller opp Lucas Valley Road i Marin County, har du ikke lenger følelsen av at du er i den mest befolkede staten i USA. Det er fredelig og grønt når minibussen vår, som er fylt med glanende journalister fra hele verden, kjører inn inngangsporten som er merket 5858. Vi er innvilget en meget sjelden audiens hjemme hos filmikonet.

Oppkjørselen er diskré kameraovervåket. Noen hundre meter innover er det en bom med uniformerte vakter. Her voktes en av verdens største filmhemmeligheter, som i perioder har vært hermetisk lukket for publikum og pressen.

FESTNING: Med små, grønne koller som ramme ligger den 2400 hektar store festningen, som han bygde i perioden 1980- 1985 for pengene han tjente på de første tre «Star Wars»-filmene. Det ble mye penger, for Lucas sørget for at han fikk en kontrakt der han var sikret 40 prosent av inntektene på såvel filmen som salget av effekter. Sistnevnte ble periodevis en større økonomisk suksess enn filmen.

En lama ser på oss når vi kjører inn. Vi møtes av gressende kyr - og bambier som rolig ligger i gresset. På himmelen svever noen ørner.

På venstre side passerer vi vinranker og oliventrær - og det som seinere skal vise seg å være Lucas' egen kinosal, der filmmogulen gir noen av de beste heldigitale kinoopplevelsene i verden. På motsatt side ligger en liten innsjø med en sandstrand - og inn mot det lille, grønne fjellet ligger en av Lucas' restauranter og et svømmebasseng.

SKYWALKER: Midt imot oss rager ranchens hvite hovedbygning, som Lucas' imperium styres fra: Produksjonsselskapet Lucasfilm, et av Hollywoods ledende spesialeffektselskaper Industrial Light and Magic med totalt 1300 ansatte, og hvor ikke minst skjebnen til Luke Skywalker, prinsesse Leia, Han Solo, Darth Vader, Obi-Wan Kenobi, Yoda, C-3PO, R2-D2 og alle de andre som befolker «Star Wars»-universet forvaltes.

En av hans ansatte forteller at han nå har bygd en ny bygning for forretningsfolkene og advokatene som holder til i hovedhuset. Lucas vil at selve hovedbygningen skal være «et sted for kreativitet», og ikke tall- og lovkunstnere, som har forvaltet og sikret hans formue overbevisende.

Vel, Lucas har styrt butikken sin selv - og hatt kontroll. Han råder alle sine venner til ikke å overlate bankkontoen til noen andre. Det er sikkert derfor han er god for tre milliarder dollar - som han har i personlig formue, ifølge økonomimagasinet Forbes. Det er bare én annen filmregissør i Hollywood som er i nærheten av å ha en like stor personlig formue: hans nære venn Steven Spielberg.

RIKMANNSHUS: Hovedhuset ser også innvendig ut som et gammelt og ærverdig viktoriansk rikmannshus. Det er tunge, brune farger på veggene og møblene, og belysningen er varm. På vei inn til hans bibliotek skinner jødiske hederstrofeer mot oss, samt utstyr, bilder og effekter fra hans legendariske «Star Wars»-filmer. Det er fristende å lirke fram kameraet og sikre seg noen eksponeringer, men vi respekterer det strenge fotoforbudet.

Selve biblioteket er i to etasjer, og er rikholdig. Det er her han har funnet sine referanser til sin eventyrverden. Foran peisen står fem dype stoler, og på pulten hans ligger notater om Malaysia.

George Lucas

  • Amerikansk filmregissør, født 14. mai 1944. Oppvokst på en valnøttranch i California.
  • Laget i 1960-årene flere prisbelønte kortfilmer. Var en av fotografene på Rolling Stones-dokumentaren «Gimme Shelter» i 1970. Fikk sitt gjennombrudd med «American Graffiti» («Siste natt med gjengen») i 1973.
  • Startet i 1976 sitt eget produksjonsselskap, Lucasfilm. Selskapet fikk enorm suksess med «Star Wars» i 1977.
  • Siden har Lucas virket utelukkende som produsent, bl.a. for publikumssuksessene om eventyreren Indiana Jones.

  • Lucas eier også et firma som lager spesielle effekter ved hjelp av avanserte elektroniske hjelpemidler, Industrial Light and Magic. Firmaet leverer effekter til den amerikanske filmindustrien. I 1997 relanserte han «Star Wars»-trilogien.

- Vi må bruke hjernen vår for å overleve, og for å få det beste ut av livene våre, sier Lucas til Dagbladet. Han har ingen problemer med å innrømme at han har fått til langt mer enn hva han selv - og ikke minst hans valnøttfarmer-pappa - så for seg da unge Lucas insisterte på å studere antropologi og arbeide med film. Hans far ville at han skulle finne seg en «ordentlig jobb», må vite.

- Jeg er utrolig heldig som har en slik frihet.

- Hva drømmer du nå om?

- Min drøm har alltid vært, og er fortsatt, å fortelle historier.

VAKKER NATUR: Sett bort fra kinoen er det ingen andre bygg du har utsikt til fra hovedhuset på Skywalker Ranch. Verken fra barnehagen, helsestudioet, restaurantene, de ulike kontorbyggene eller svømmebassenget kan du se noe annet enn vakker natur. Lucas ønsket det slik, fordi hus med lys og mennesker ville forstyrre.

Lucas, som ble skilt fra Marcia Lucas i 1983, bor selv også ved selve ranchen sammen med sine tre adopterte barn: Amanda (21), Katie (14) og Jett (9).

- De siste åra har jeg brukt mesteparten av energien min på å ta meg av ungene, sier Lucas. Etter verdenslanseringen av «Star Wars: Episode II - Klonene angriper» nå i mai, vil han ta fatt på det siste kapitlet i stjernekrigen.

- Deretter vil jeg lage filmer uten tanke på om de blir populære og suksessfulle. Jeg vil bruke min kreative frihet til å gå inn i prosjekter som ellers ikke ville ha sett dagens lys. Jeg har noen dokumentariske og historiske prosjekter på gang.

SOSIALDEMOKRATISK: Lucas minner om en hvilken som helst kommunebyråkrat der han sitter foran oss på ranchen. Han har på seg blå jeans og rutete skjorte. Fingrene er fri for feite ringer, og selv Swatch-klokka hans ser ut som om den er prissatt sosialdemokratisk.

En av filmbransjens mektigste og rikeste er en liten, lavmælt fyr med velstriglet hår og skjegg, som ser ut til å trives best i bakgrunnen. Den ukompliserte stilen hans står i en kraftig kontrast til hans suksess- og fantasifulle «Star Wars».

- Du oppnår ikke så mye ved å skrike til folk, sier Lucas, men innrømmer at han ikke er alltid like avslappet når det gjelder å oppdra sine tre barn.

George Lucas håndskrev manuset til «Star Wars» i en spiralbok etter suksessen i 1973 med filmen «American Graffiti». Han tok fatt på ideen om den lette lørdagsmatineen, men studioene i Hollywood var ikke imponerte over hans visjoner og aller minst spesialeffekter. Til slutt fikk han overbevist 20th Century Fox.

Da filmen endelig ble lansert 25. mai 1977, ble et fenomen født.

Resten er historie.

INNOVATØR: George Lucas, en av verdens rikeste filmskapere.
SKYWALKER RANCH: Omringet av beitende rådyr og kyr, vinranker og oliventrær, styrer George Lucas «Star Wars»-imperiet like nord for San Francisco.