Hjemmekos med Norah

Stemme som honning og fløyel, men for lite variasjon.

SENTRUM SCENE/OSLO (Dagbladet.no): - Jeg hørte at Akon, han rapperen, spilte her i går. Var det mange av dere som var der?, spurte Norah Jones publikummet på Sentrum Scene, og fikk noen spredte ”nei” til svar.

- Nei, jeg trodde vel egentlig ikke det, sa Jones med et flir.

22 år gammel solgte Norah Jones svimlende 20 millioner av debutplata ”Come Away With Me” i 2004. De to påfølgende albumene er dømt til å bli målt mot denne bråmodne suksessen. Tredjealbumet ”Not Too Late”, som kom ut i vår, er det svakeste og mest sprikende hittil.

Konserten i Oslo i går var også preget av at Jones sliter med å finne et nytt musikalsk ståsted. Hun har utvilsomt lagd noen tilbakelent-peiskos-piano-crooner-låter for mange, samtidig som de nye, småfamlende folk-forsøkene mangler det touchet av genistrek som skaffet hiten ”Don’t Know Why” en Grammy.

Dermed oppstår det noen ensformige partier i konserten, som må hankes inn igjen av publikumsfriere som ”Cold, Cold Heart”. Men Norah Jones har nok gode låter og nok scenepersonlighet til å gi Sentrum Scene en hyggelig, om ikke uforglemmelig kveld.

Hun har også et tett og stødig band bak seg, med bassist og låtskriverpartner Lee Alexander som ryggrad. Musikerne er lekne nok til å hindre at hitlåtene tipper over i rutine, og hele settingen er hjemmekoselig intim.

Til ære for de publikummerne som var tidlig ute, tjuvstartet Jones sin egen konsert med å ta noen duetter med oppvarmeren. Indiegutten M Ward overbeviste med nedstrippede, suggererende låter, og et stillferdig og intenst nærvær på scenen som fikk noen jenter i salen til å hyle takknemlig da Jones kalte ham fram igjen mot slutten av konserten.

Jones kunne ikke hatt et mer takknemlig og entusiastisk publikum enn det som fylte Sentrum Scene i går, men det tok for lang tid før hun benyttet seg av det.

HYGGELIG, MEN...: Norah Jones skapte en hyggelig atmosfære på Sentrum Scene i Oslo i går. Men det ble ikke ingen uforglemmelig konsertopplevelse. Dette bildet er fra konserten hun gjorde i Istanbul onsdag denne uken. Foto: AP Photo/IKSV, Muammer Yanmaz/SCANPIX
HYGGELIG, MEN...: Norah Jones skapte en hyggelig atmosfære på Sentrum Scene i Oslo i går. Men det ble ikke ingen uforglemmelig konsertopplevelse. Dette bildet er fra konserten hun gjorde i Istanbul onsdag denne uken. Foto: AP Photo/IKSV, Muammer Yanmaz/SCANPIX Vis mer

I første del av konserten begrenset kontakten med publikum seg til noen kjappe ”tossen takk” fra pianokrakken. Først godt inni andre halvdel slipper hun seg løs og vitser med publikum, tulleplystrer og briljerer med én hånd på flygelet og en på et lite dokkepiano, og responsen fra salen setter endelig stemningen der den burde vært hele tida.

Norah Jones har en stemme som honning og fløyel, men for lite variasjon å by på. Forhåpentligvis har hun talent nok til å finne en musikalsk retning ut av sin egen skygge etter hvert.