Hjemmesoning med fotlenker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRIMINALOMSORG: Sverige har kvittet seg med soningskøen takket være hjemmesoning med fotlenke. Her tillands venter 2791 straffedømte på plass i fengsel. Hjemmesoning med fotlenke innebærer en radikal endring av kriminalomsorgen. Hittil har vi kun hatt alternativer til soning, som bøter og samfunnsstraff, men nå vurderes det for første gang å innføre et soningsalternativ. Til tross for forskjellene på landets fengsler og på soningslengdene, så er de offentlige frihetsberøvende tiltak alarmerende like mot de svært forskjellige typer kriminelle handlinger. Domfelte for bl.a. drap, rusbruk, sedelighet, økonomisk kriminalitet, vold og fyllekjøring tildeles samme soningsform og tilbringer tid under samme tak. Hjemmesoning med fotlenker representerer en nødvendig innføring av et soningsmangfold. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) stiller seg kategorisk avvisende til forslaget om at Norge skal følge etter söta bror, til tross for deres gode resultater (Dagbladet 2.aug.). Dørum som ellers er kjent for sine flerpunkters replikker og som stadig minner om at man kan ha to tanker i hodet på en gang, tar med dette sin andre norgesrekord i kategorisk negasjon. Den første rekorden tok han da han vendte tommelen ned for Straffelovkommisjonens forslag om avkriminalisering av narkotikabruk, før han hadde lest et eneste ord av rapporten.Dørum påstår at hjemmesoning fører til at de rundt den dømte blir delaktige i straffen. - De skal ikke straffes, sier han. Videre mener han at hjemmesonere vil gå glipp av fengselsbetjentenes pedagogiske evner. Dørum ser mistenkelig langt bort fra det faktum at familiemedlemmer ofte opplever det som en straff at et familiemedlem settes i fengsel. For eksempel savner barnet sin far og hustruen mister ektemannens tilstedeværelse og økonomiske bidrag. Slikt gir langsiktige konsekvenser for hele familier. Dørum ser også kategorisk bort fra det faktum at ansettelsesforhold og studieplasser kan reddes ved hjemmesoning. Dessuten viser Dørum en skremmende mangel på innsikt i problemstillingen, når han ikke ser at hjemmesoning frigir ressurser til pedagogiske tiltak i fengslene, til de som virkelig trenger det. Dette minner sterkt om tanker bak stengsler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer