Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hjemsøkes av et 11 år gammelt bilde. USA-konserter kanselleres

- Det med hakekorset skjedde én gang, og vil ikke skje igjen.

MØTER MOTSTAND: Flere Taake-konserter i USA er avlyst. Her vokalist og frontfigur Ørjan Stedjeberg. Foto: Terje Dokken / Gonzales Photo / NTB Scanpix
MØTER MOTSTAND: Flere Taake-konserter i USA er avlyst. Her vokalist og frontfigur Ørjan Stedjeberg. Foto: Terje Dokken / Gonzales Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Konsertstedet Le Poisson Rouge i New York har nylig kansellert et show med det kjente black metal-bandet Taake fra Bergen, skriver musikknettstedet Brooklyn Vegan.

Avlysningen kommer etter at antifascistiske aktivister i organisasjonen Antifa tok kontakt med arrangøren på Twitter og beskyldte Taake for hatretorikk og bruk av hakekors.

Beskyldningene baseres i stor grad på et 11 år gammelt bilde fra en kjent Tyskland-konsert i 2007, hvor frontmann Ørjan «Høst» Stedjeberg gikk på scenen med et hakekors malt på brystet.

Symbolikkbruken skapte den gangen, tro til norsk black metal-tradisjon, sjokk og sterke reaksjoner, og sørget samtidig for at resten av Tyskland-turneen til Taake måtte avlyses. Bandet beklaget seinere stuntet, og forklarte at det utelukkende ble gjort for å provosere.

I en serie meldinger til en lang rekke arrangører som har booket bandet til en kommende USA-turné i mars og april, har antifascist-gruppen Antifa publisert det mye omtalte bildet fra konserten, og ber konsertstedene om å avlyse.

Etter en dokumentlekkasje i september ble det kjent at amerikansk etterretning nå definerer Antifa som «anarkistiske ekstremister», etter angrep på politiet, myndighetene og politiske institusjoner, skriver The Independent. Noen av aktivitetene til Antifa beskrives også som «USA-intern terrorisme».

Bottom Lounge i Chicago, melder også at de har kansellert etter press.

En rekke Taake-fans trygler derimot sine lokale konsertscener om å ikke gi etter for stormen fra Antifa og andre som støtter sosiale medier-angrepet.

- Fatter dere at alt Høst har gjort er gjort for å provosere? Skjønner dere ikke konseptet back black metal, eller har dere ikke orket å fordype dere, skriver en som forsvarer bandet.

Stedjeberg har ikke svart på Dagbladets henvendelser fredag, men har sendt en uttalelse til Bergens Tidende.

- Jeg har forklart utallige ganger at det å bruke et hakekors på konsert i Tyskland, ikke ble gjort for å støtte nazistenes ideologi. Jeg ville bare gjøre noe ekstremt. Men dette er nå elleve år siden - og Taake har til og med spilt i Israel! Det med hakekorset skjedde én gang, og vil ikke skje igjen. Taake er ikke et rasistisk band. Så det er bare tull å prøve å sabotere turneen i USA, skriver Stedjeberg.

Bruk av symboler knyttet til ondskap og døden, som opp ned-kors, pentagram og dyrekadavre er sentralt i den ekstreme og sataniske black metal-estetikken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling