ANKLAGER CIA: Lederen for Sentatets etterretningskomite, demokraten Dianne Feinstein, mener at den lovløse ukulturen i CIA bare har fortsatt etter Bush. Foto: AFP/NTB Scanpix
ANKLAGER CIA: Lederen for Sentatets etterretningskomite, demokraten Dianne Feinstein, mener at den lovløse ukulturen i CIA bare har fortsatt etter Bush. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Hjemsøkt av Bush-monster

Den amerikanske kongressen og president Barack Obama må slåss med etterretningsmonsteret George W. Bush skapte. Den kampen skulle de tatt for lenge siden.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Dessverre er farsen, som nå utspiller seg rundt det amerikanske senatets gransking av Central Intelligence Agency (CIA), alt annet enn morsom. Det hele har røtter i «krigen mot terror», som USAs daværende president George W. Bush ledet an til etter 11. september 2001. En av spydspissene var etterretningsorganisasjonen CIA. Dette er ikke første gangen organisasjonen har spilt en skitten rolle i internasjonal politikk med henrettelser og statskupp. Men fra Bush — og med sterk innflytelse fra visepresident Dick Cheney — fikk CIA utvidete fullmakter som aldri før. De fikk lov til å bruke torturliknende avhørsmetoder som waterboarding, varetekt på ubestemt tid uten domstolsbehandling og hemmelige fengsler i utlandet for terrormistenkte.

I tillegg brukte særlig den paranoide Cheney og hans neokonservative kumpaner store deler av sin tid på å forderve all form for kontroll Kongressen og domstolene tradisjonelt har bedrevet overfor etterretningstjenestene. Med de nye avsløringene fra lederen for Senatets etterretningskomité, demokraten Dianne Feinstein, tyder mye på at denne lovløse ukulturen bare har fortsatt etter Bush.

Hun hevder nemlig at CIA har hacket seg inn i datamaskiner komiteen har hatt stående i kjelleren i CIA-hovedkvarteret fordi etterretningsorganisasjonen trodde senatskomiteen først hadde hacket seg inn i deres PC-er for å hente ut skjulte dokumenter om tortur. Deretter skal 920 dokumenter ha forsvunnet fra senatskomiteens PC-er. Det hele er så vilt at skaperne av TV-serien «Homeland» knapt kunne tenkt ut et bedre plot. Feinsteins anklager, som så langt blir blankt tilbakevist av CIA-sjef John Brennan, er en kraftig tilspissing av konflikten rundt Kongressens oppsyn med etterretningstjenesten. Dessverre er det ikke første gangen etterretningsorganisasjonen anklages for å skjule sine spor. I 2007 skrev New York Times om hvordan CIA hadde destruert videoer som viste de brutale avhørsmetodene mot to terrormistenkte.

Med Bush som president fikk etterretningstjenestene tilført enorme midler og vide fullmakter, og de brutale torturmetodene var i bruk mot terrormistenkte fram til minst 2009. I årevis etterpå har Senatets etterretningskomité jobbet med og brukt 40 millioner dollar (om lag 240 millioner kroner) på en 6300 sider lang etterforskningsrapport om CIAs metoder. Den er fortsatt hemmeligstemplet og omstridt. Omfanget viser uansett hvordan de amerikanske etterretningstjenestene har vokst seg til et gigantisk monster nærmest utenfor demokratisk og juridisk kontroll. Det samme ble understreket av fjorårets avsløring av den enorme overvåkingen til National Security Agency (NSA). Nå er etterretningsmonstrene kommet fram i dagslyset, og en kraftig innstramming av fullmaktene er definitivt på sin plass av hensyn til folks person- og rettsvern over hele verden. Dessuten anklager flere amerikanske eksperter de oppblåste etterretningstjenestene for å ha blitt ineffektive. Det hevdes for eksempel at CIA ble tatt på senga da Russland og president Vladimir Putin marsjerte inn på Krim-halvøya. Da er det fristende å spørre om de kanskje var for opptatte med å spionere på sine egne folkevalgte.

Én ting er hvordan Bush-administrasjonen bygget opp disse etterretningstjenestene etter 11. september. Noe ganske annet er hvordan amerikanske politikere har skygget unna kampen mot dem etterpå. Den tidligere jusprofessoren Barack Obama lovet selv å rydde opp i de lovløse tilstandene da han ble president, men har langt fra gjort nok. Med NSA-avsløringene framsto Obamas USA som en kikker med buksa nede og med øret mot telefonen til sine nære allierte. Og den forhatte torturleiren Guantánamo har presidenten ennå ikke klart å stenge. Feinstein i etterretningskomiteen har heller ikke virket særlig opptatt av å begrense etterretningstjenestene tidligere. Inntil nylig har hun vært en av de varmeste forsvarerne av den omfattende overvåkingen til NSA og beskrevet den som helt nødvendig. Men når hun og senatskomiteen selv blir overvåket, er situasjonen plutselig en annen.

Obama og Kongressen burde slåss en hard og viktig kamp for å få etterretningsmonsteret under kontroll, og det er langt fra sikkert at de vil vinne på kort sikt. Men så langt har de vist en skuffende feighet og prinsippløshet. Imens må verden fortsette å leve med et utemmet etterretningsmonster.

ANKLAGER CIA: Lederen for Senatets etterretningskomité, demokraten Dianne Feinstein, mener at den lovløse ukulturen i CIA bare har fortsatt etter Bush. !$Foto: AFP / NTB Scanpix