Hjemsøkt

Tredje møte med Thomas av Boueberge har ikke samme kraft som for- gjengerne.

BOK: Kurt Aust debuterte i 1999 med den historiske kriminalromanen «Vredens dag», som introduserte den danske professor Thomas av Boueberge og hans norske sekretær Petter Hortten. Både den og oppfølgeren «Den tredje sannhet» var drivende gode krimromaner.

Høsten 1703 ledsager Petter Hortten nuntius Michelangelo dei Conti, som er utsendt av paven for å beskue det protestantiske landet Norge.

Boueberge er ikke med på turen (men han dukker opp!), derimot består følget av hoffjunker Stig Bjelke-Güstrow, hans tjener Herbert og vakre fräulein Sara, som vår helt øyeblikkelig prøver å bli bedre kjent med.

Petter er ikke komfortabel med å ledsage en katolikk, selv om det er på kongens befaling, men han har et annet og mer privat oppdrag.

Han vil finne sannheten om sitt eget opphav: Han kjenner verken sin far eller mor, og husker ingenting fra de første åra av sitt liv.

Det skjer et drap tidlig i «Hjemsøkt», når følget er i Fredrikstad, men ellers er dette mer en historisk roman enn en krim. Ikke noe galt i det, men tempoet er også skrudd ned.

De første 200 sidene er harde å komme gjennom, mens følget forflytter seg til Maas og videre over Oslofjorden til Horten og Tønsberg, spekulerer de på hvem som kan ha tatt livet av den gamle militærbonden i Fredrikstad og Petter får del i harde sannheter om sitt opphav.

Siste halvdel av «Hjemsøkt» er mer handlingsmettet, men selv om romanen både er overmåte kunnskapsrik og levendegjør Norge for 300 år siden, har ikke fortellingen samme kraft som de to tidligere bøkene.