HJERNEFØDE: Fra Biblioteker uten grensers nødhjelpsarbeide i Haiti i 2010. Foto: Thony Belizaire / AFP / NTB SCANPIX
HJERNEFØDE: Fra Biblioteker uten grensers nødhjelpsarbeide i Haiti i 2010. Foto: Thony Belizaire / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Hjerneføde til katastroferammede!

Stjerneforfattere ber FN støtte litterær nødhjelp.

(Dagbladet:) Det er ikke akkurat en gjeng med andredivisjonsforfattere og -intellektuelle som nå tar til orde for tilby «ernæring for sinnet» til kriserammede mennesker - nødhjelp i form av bøker. Det skjer gjennom oppropet «L'urgence de lire» (norsk: «den akutte viktigheten av å lese») som den internasjonale organisasjonen Biblioteker uten grenser skal overlevere til FN.

Tett mellom nobelvinnerne Forfatterne Joyce Carol Oates, Junot Diàz og Michael Cunnigham har skrevet under. De akademiske superstjernene Peter Singer, Saskia Sassen, Thomas Pogge, Kwame Anthony Appiah og Richard Sennett har skrevet under.

Intet mindre enn tre nobelprisvinnere i litteratur - J. M. Coetzee, Toni Morrison og Doris Lessing - har skrevet under.

New York Times-journalisten David Rieff har skrevet under. Skaperen av Creative commons har skrevet under. Det samme gjelder den gamle mannen Stéphane Hessel, som skapte en liten storm i Frankrike for et par år siden med en polemikk til ungdommen: «Bli opprørt!».

- Hjerneføde til katastroferammede! Det er, med andre ord, en viss tyngde bak oppropet som snart oversendes De forente nasjoner.

- Organisasjoner og regjeringer må utvilsomt vie brorparten av sin innsats til å sørge for den fysiske velferden til katastrofeofre, står det i erklæringen som er ført i pennen av organisasjonens president, Patrick Weil.

- Men samtidig bør mer oppmerksomhet rettes mot å tilby hjerneføde som et neste tiltak, for å hjelpe ofrene å takle katastrofen og gå videre.

Haiti-hjelp Da et jordskjelv rammet Haiti i 2010, deltok Biblioteker uten grenser i nødhjelpsinnsatsen. Det overbeviste dem om at litteraturen spiller en viktig sekundær rolle i nødsituasjoner.

- Fra arbeidet vårt i Haiti vet vi at tilgang på bøker og informasjon bedrer utfallet for personer drevet på flukt. Bøker og tekstuttrykk opprettholder intellektuell stimulering og en følelse av egenverdi, og fremmer robusthet i krisesituasjoner, står det.

- Uansett om det er gjennom bøker, datamaskiner, eller rettshjelp, gir tilgang til informasjon og kulturelle ressurser individer den styrken og de verktøyene de trenger for å bygge opp det som er godt tapt, er fortsettelsen. 

- Videre kan biblioteker bedre kommunikasjonen i et samfunn og blant bistandsarbeidere gjennom å tilby telefoner, kartmateriale og steder for familiegjenforening og lokalorganisering. Denne slags ressurser og institusjoner kan også spille en avgjørende rolle for å gjenskape normaliteten etter katastrofer.

- Et akutt spørsmål - Dette er et akutt spørsmål! sier Joyce Carol Oates til organisasjonen.

LESEHJELP: Fra Biblioteker uten grensers nødhjelpsarbeide i Haiti i 2010. Foto: Thony Belizaire / AFP / NTB SCANPIX
LESEHJELP: Fra Biblioteker uten grensers nødhjelpsarbeide i Haiti i 2010. Foto: Thony Belizaire / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Det kan ikke finnes noe demokrati uten tilgang på bøker og utdanning - ingen kultur uten litteratur. Bøker er en essensiell del av det som gjør oss menneskelige, en av våre mest verdifulle ressurser.

Den haitisk-amerikanske forfatteren Edwidge Danticat har også uttalt seg.
- Jeg har en stor tro på kraften i ord, skrevet eller lest, for å hjelpe oss å hele. Jeg har opplevd det i mitt eget liv og også sett det i aksjon.

Hva mener du? Tror du bøker ha en rolle i nødhjelpsarbeidet? Skriv i kommentarfeltet under.