Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hjernekirurg krever millionbeløp etter seier over TV 2

Krever oppreisning etter «monsterklage» med over 4000 påståtte pressefaglige etikkbrudd.

KONFLIKT: Hjernekirurgen og forskeren Per Kristian Eide retter harde anklager mot arbeidsgiveren, Oslo universitetssykehus. Foto: Privat/Erlend Aas / NTB scanpix
KONFLIKT: Hjernekirurgen og forskeren Per Kristian Eide retter harde anklager mot arbeidsgiveren, Oslo universitetssykehus. Foto: Privat/Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I fjor sommer leverte Anders Cappelen inn tidenes mest omfattende klage til Pressens faglige utvalg (PFU). Klagen listet opp flere tusen påståtte etikkbrudd av TV 2 da tv-kanalen gransket om nevrokirurg Per Kristian Eide hadde utsatt pasienter for fare og påført dem varig skade. 

Cappelen og Eide vant fram med flere av anklagepunktene

Dokumentet, omtalt i media som «monsterklagen», besto av 52 klager på 70 nyhetssaker, var 1800 sider langt og inneholdt 4000 påstander om brudd på god presseskikk. I den første versjon av klagen ble også de involverte TV 2-journalistene beskrevet på en måte som ble kritisert

Eide, som er ansatt ved Oslo universitetssykehus (OUS), går nå til sak mot egen arbeidsgiver for å få tilbakebetalt utgifter til juridiske bistand og medierådgivning i forbindelse med klageprosessen mot TV 2. Saken er berammet 7. til 15. januar.

Millionbeløp Nevrokirurgen ønsker ikke å kommentere saken, men presiserer overfor Dagbladet at han anser dette som en varslersak og at han føler seg utsatt for gjengjeldelse fra sykehuset etter varslinga. Derfor ønsker han også økonomisk kompensasjon. 

Eides advokat, Sigurd-Øyvind Kambestad, kommenterer søksmålet mot OUS slik: 

- Eide ble utsatt for et massivt press fra mediene i 2012 og 2013, med ganske grove påstander. I den forbindelse fikk han bistand. De utleggene ønsker min klient tilbakebetalt. Det er snakk om et millionbeløp, sier Kambestad. 

- Burde gjort mer I tillegg krever Eide en oppreisning som følge av det han oppfatter som dårlig oppfølging fra arbeidsgiver og mangel på beskyttelse i etterkant av varsling. 

- Vi er av den oppfatning at Oslo universitetssykehus burde gjort mer for å beskytte Eide i det presset han ble stilt overfor. Dette har vært meget belastende for ham, og min klient har tidvis vært langt nede, fortsetter Kambestad.  

Blant annet hevder Eide i rettsdokumentene at han og OUS hadde felles interesser i å bekjempe anklagene fra TV 2, og at det dermed er urimelig at han står igjen med regninga på egen kappe. 

- Ikke annet valg Randi Borgen, juridisk direktør ved Oslo universitetssykehus, bekrefter søksmålet.

TOK KAMPEN I PFU: Anders Cappelen utarbeidet PFU-klagen for Per Kristian Eide. Foto: Privat
TOK KAMPEN I PFU: Anders Cappelen utarbeidet PFU-klagen for Per Kristian Eide. Foto: Privat Vis mer

- Oslo universitetssykehus kan bekrefte at sykehuset er saksøkt av en av våre ansatte med krav om erstatning. Kravet har utspring i medienes søkelys på et forskningsprosjekt som ble håndtert av den ansatte. Dette er ikke en ønsket situasjon for sykehuset fordi vi ikke ønsker å være i tvist med våre ansatte. Partene er uenige og her mener sykehuset at det ikke er rettslig og faktisk grunnlag for kravet. Saken skal behandles nå av retten og det vi har å si om saken vil bli i retten. Sykehuset har for øvrig ingen kommentarer, sier Borgen til Dagbladet.

Per Kristian Eide har tidligere fortalt Dagbladet at han ikke følte noe annet valg enn å stevne arbeidsgiveren for retten. 

- Dessverre har jeg ikke hatt noe valg. Jeg har over år opplevd gjengjeldelse for min varsling av kritikkverdige forhold ved nevrokirurgisk avdeling, Rikshospitalet, i perioden 2008-2009. Varslingen den gang fikk mye medieomtale. Sykehuset har ikke ivaretatt varsleren. I kampanjen mot meg ble TV 2 talerør for personer som ville hevne seg på meg. Jeg ser hele TV 2-kampanjen som en hevnaksjon. Det er viktig å understreke at de aktuelle kostnadene ikke bare dreide seg om min sak, sa Eide den gang.

Niklas Lysvåg, nyhetssjef i TV 2 har tidligere forsvart deres journalistikk i Dagbladet.
 
-  Reporterne i TV 2 som har jobbet med denne saken er svært profesjonelle og samvittighetsfulle journalister. Man må ikke være hjerneforsker for å dekke hjerneforskning, akkurat som man ikke må være petroleumsingeniør for å dekke for eksempel en ulykke i oljesektoren. TV 2 har gjort et godt og viktig stykke journalistikk i denne saken, og mener vi ikke har brutt god presseskikk, har Lysvåg tidligere sagt til Dagbladet.

image: Hjernekirurg krever millionbeløp etter seier over TV 2
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media