Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hjernekirurg saksøker TV 2:  - I løpet av en helg i desember ble alt revet i stykker

Per Kristian Eide forklarte i retten at TV 2s dekning var en stor belastning for ham og familien.  

SAKSØKER: Hjernekirurg Per Kristian Eide saksøker TV 2 for ærekrenkelser etter en rekke saker om pasientskader i forbindelse med et forskningsprosjekt han ledet. Her er Eide og advokat Per Danielsen, ved Advokatfirmaet Danielsen og Co. FOTO: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAKSØKER: Hjernekirurg Per Kristian Eide saksøker TV 2 for ærekrenkelser etter en rekke saker om pasientskader i forbindelse med et forskningsprosjekt han ledet. Her er Eide og advokat Per Danielsen, ved Advokatfirmaet Danielsen og Co. FOTO: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - Det var nærmest en personforfølgelse, sier Per Kristian Eide, hjernekirurg ved Oslo Universitetssykehus, under sin forklaring i retten tirsdag.

Eide saksøker TV 2 for ærekrenkelser, og krever millionbeløp i oppreisning etter at TV 2 publiserte en rekke saker hvor de gransket om han hadde utsatt pasienter for fare og påført dem varig hjerneskade under et forskningsprosjekt han sto bak.

Den første saken ble sendt høsten 2012. Eide mener TV 2 har fremsatt beskyldninger mot ham som ikke stemmer. Dette bestrider TV 2, og kanalens advokat mener det ikke foreligger noen ærekrenkelser i sakene som er publisert.

- Karakterdrap

Eide forteller at han og familien opplevde TV 2s dekning som en stor belastning.

- I løpet av en helg i desember ble alt revet i stykker. Man utsettes for karakterdrap. Du er fratatt all verdi som lege, forsker og menneske. Det er det som er så skummelt. Jeg vil si at den journalistikken TV 2 har gjort, har i seg potensiale til å ta liv, sa Eide i retten.

Sigurd Holter Torp, advokat for TV 2, mener uttalelsen om at kanalens journalistikk har potensiale til å ta liv, er helt uholdbar.

- Den er helt uten dekning i sakens realiteter, sier Holter Torp til Dagbladet.

Risiko for komplikasjoner

TV 2 mener pasienter ikke fikk tilstrekkelig informasjon om risikoen for blødninger, skader og mulig død, som følge av en biopsi, eller vevsprøve, som ble tatt av dem. I sin forklaring avviste hjernekirurgen dette.

- Jeg gjør kompliserte operasjoner, og da må man informere godt om risikoen i forkant. Noe annet kan man bare ikke gjøre, sa Eide i retten.

Han mener også at TV 2 har fremstilt risikoen ved prøven på feil måte, og unnlatt å se risikoen i sammenheng med sykdommen pasienten hadde og den tilgjengelige behandlingen.

- Ingen ærekrenkelser

TV 2s advokat mener at utsagnene som er fremsatt i TV-innslag og nettavisartikler ikke er ærekrenkende, når de tolkes på riktig måte, og at det uansett ikke er noen rettsstridige ærekrenkelser.

Eides advokat Per Danielsen mener TV 2 har fremsatt beskyldninger om at Eide blant annet har utført sterkt klanderverdige handlinger som har skadet pasienter og gjort inngrep i hjernen til friske personer som bare skulle inn til rutineundersøkelse.

Danielsen mener også at TV 2 har beskyldt Eide for å kanskje ha drept en pasient.

SAKSØKT: Journalistene Hanne Taalesen (til høyre) og Sophie Lund Aaserud i Oslo tingrett, der hjernekirurg Per Kristian Eide krever oppreisningserstatning etter omtale i en rekke innslag på TV og artikler på nett. TV 2 mener det ikke er framsatt noen ærekrenkende utsagn.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAKSØKT: Journalistene Hanne Taalesen (til høyre) og Sophie Lund Aaserud i Oslo tingrett, der hjernekirurg Per Kristian Eide krever oppreisningserstatning etter omtale i en rekke innslag på TV og artikler på nett. TV 2 mener det ikke er framsatt noen ærekrenkende utsagn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- De hadde diagnose

Eide mener TV 2 tar feil når de sier at det ikke var alle pasientene som nødvendigvis hadde en diagnose, når det ble tatt vevsprøver av dem. Han mener pasientene hadde fått stilt diagnosen siden de hadde de tre symptomene som karakteriserte sykdommen voksenvannhode, og bilder viste større væskerom i hodet.

I utspørringen henviste TV 2s advokat Sigurd Holter Torp til Helsetilsynets granskning fra 2015, hvor de skrev at pasientene ble henvist med «mistanke» om sykdommmen.

- Mener du «mistanke om» og diagnose er det samme?, spurte Holter Torp.

- Ja, i denne sammenhengen er det det. For diagnosen er symptomene og bildefunnene, sier Eide.

- Hvorfor snakker Smeland (Erlend Smeland, forskningsdirektør ved Oslo Universitetssykehus red.anm) om «potensiell hjernelidelse»?

- Han må ha misforstått, sier Eide i retten.

- TV 2 ga feil informasjon

Eide mener også at TV 2 ga feil informasjon til personene de intervjuet, slik at uttalelsene deres ble gitt på feil grunnlag. Han mener TV 2 ikke var åpne for korrigering.

- I denne massive dekningen var det umulig for den lille mannen, meg, å komme gjennom med informasjon, sier Eide i retten.

Han mener også at TV 2 tok feil da de fortalte at to pasienter fikk hjerneblødning som direkte følge av vevsprøven som ble tatt.

- Det er umulig å være sikker på grunnen, sier Eide i retten, men legger til TV 2 har rett i at det er formuleringer i et dokument som kunne tolkes som at han var sikker på hva som førte til hjerneskade. Han legger til at dokumentet var ment for fagfolk, som ville forstå hva han egentlig mente.

I et brev Per Kristian Eide sendte til Statens Helsetilsyn i 2012, som Dagbladet har fått tilgang til, skriver Eide at det er hans vurdering at to blødninger er «direkte knyttet til» selve biopsien, eller vevsprøven.

Eide mener det ikke ligger noen erkjennelse i dette, og at TV 2 måtte sjekke om de hadde forstått de ulike dokumentene riktig.

Skade på pasienter

TV 2s advokat Sigurd Holter Torp mener på sin side at Eide og Oslo Universitetssykehus i ettertid har endret forklaring på minst tre punkter. At de bestrider at biopsien, prøven som ble tatt av pasientene, forårsaket hjerneblødningene hos pasientene. At de hevder at prøven som ble tatt hadde nytteverdi for den enkelte pasienten, og at de hevder at ICP-måling, en trykkmåling i hjernen, ga for høy risiko.

- Det er ikke Eide som er offeret i denne saken. Det er pasientene som ikke var tilstrekkelig informert om hva de var med om, sa Holter Torp i sitt innledningsforedrag 26. april.

I innledningsforedraget sa han at pasientene ikke var tilstrekkelig informert om risikoen for blødninger, skader og mulig død, som følge av prøven.

Krever over seks millioner

Eide saksøker både TV 2, ansvarlig redaktør Olav T. Sandnes , tidligere sjefredaktør og administrerende direktør Alf Ivar Hildrum, redaktør Jan Ove Årsæther, redaksjonssjef Per Niklas Lysvåg, samt journalistene Sophie Lund Aaserud, Hanne Taalesen og Jens Christian Nørve, og nyhetsoppleser Øyvind Brigg.

Eide krever erstatning fra hver av de saksøkte, opp mot fem millioner fra TV 2, opp mot 250.000 fra de saksøkte redaktørene, og opp mot 150.000 fra hver av de saksøkte journalistene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!