Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Hjernen har hovedrollen i boka om May-Britt og Edvard Moser

Unni Eikseth skriver solid, skikkelig og etterrettelig. Er du ute etter kjendiseri, er ikke dette boka for deg.

NOBELPRISVINNERE: May-Britt og Edvard Moser, her i forbindelse med at de ble kåret til årets navn i Dagbladet i 2014. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
NOBELPRISVINNERE: May-Britt og Edvard Moser, her i forbindelse med at de ble kåret til årets navn i Dagbladet i 2014. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Mange av oss kjenner igjen den forvirrende følelsen av å våkne om natten på et hotellrom eller i en ukjent seng uten å riktig vite hvor vi er. I noen hektiske sekunder er det som om hjernen jobber på høygir for å finne fram til noe i minnet vårt som stemmer med omgivelsene vi skimter i mørket.

Havhestens hemmelighet

Og slik er det: Dypt inne i hjernen ligger hippocampus, en vakker, liten struktur som har navn etter havhesten. Her finnes en bestemt type nerveceller som lager et koordinatsystem, et sekskantet rutenett - en indre GPS - som lar oss bestemme vår posisjon i rommet.

I 2014 fikk May-Britt og Edvard Moser nobelprisen i medisin for oppdagelsen av denne stedsansen hos dyr og mennesker, skapt av evolusjonen gjennom millioner av år.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?