«Hjernen min smelter av dette brevet fra helvete»

Elisabeth Norheim med kraftsalve mot NRK. Utenrikssjefen: - Voldsomt angrep på tynt grunnlag.

MISFORNØYD: Elisabeth Norheim serverer en kraftsalve i retning NRK. Foto: Dagbladet, skjermdump: Facebook
MISFORNØYD: Elisabeth Norheim serverer en kraftsalve i retning NRK. Foto: Dagbladet, skjermdump: FacebookVis mer

(Dagbladet): PR-rådgiver og blogger Elisabeth Norheim går til verbalt angrep mot NRKs Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy via sin Facebook-side.

Bakgrunnen er Radøys korrespondentbrev publisert på NRK.no mandag forrige uke.

«Kjære NRKs utenriksredaksjon, utenriksredaktør Knut Magnus Berge og Per Arne Kalbakk. Kødder dere med oss?», skriver Norheim innledningsvis.

«Gulper fordommer» Videre skriver hun at de tre åra med Radøy som Afrika-korrespondent blir «pinefulle».

«Hva er urix-kriteriene på Marienlyst? Zero and aiming for nothing? Av alle som søkte på korrespondentstillingen så gikk dere for han fyren som tror Afrika er et land, gulper fordommer og lever i 1960-talls forestillinger av kontinentet. Really????
WTF - hjernen min smelter av dette brevet fra helvete.

Skjerp deg Sverre Tom Radøy. Bruk for guds skyld ikke Afrika/afrikaner/afrikansk 35 ganger i løpet av en artikkel og be ALLTID en "afrikaner" lese gjennom brevet ditt og sjekke alle reportasjer før du sender det hjem. Vi stoler nemlig ikke på deg etter dette brevet.»

- Full tillit NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge er kjent med Norheims Facebook-innlegg, i den grad at han «så vidt har hørt om det, og bare lest det».

- Jeg har full tillit til Sverre Tom Radøy, og hans kompetanse på Afrika, og er helt rolig på at han kommer til å gjøre en god jobb, sier Berge til Dagbladet.

- Reagerte dere på noe av innholdet i brevet?

- Korrespondentbrevet er skrevet i en fri, personlig form. Det er en sjanger som vel har tradisjoner mange tiår tilbake i NRK, der reporter står fritt i å formidle sine inntrykk og tanker i en lett kåserende form. Dette var et innlegg helt hånd i hanske med det konseptet, sier Berge.

- Elisabeth Norheim anklager Radøy for å «gulpe fordommer». Har dere oppfatning av Radøy som fordomsfull?

- Vi mener Radøy ikke er fordomsfull.

- Voldsomt angrep - Vil dere gå videre med kritikken på noe vis?

- Dette er et korrespondentbrev skrevet for halvannen uke siden. Vi har operert på vanlig måte, og synes det var et fint korrespondentbrev. Norheims angrep er voldsomt, og gjort på et tynt grunnlag, sier Berge.

Dagbladet har vært i kontakt med Elisabeth Norheim, som sier at det «er mye på gang knyttet til saken», og at hun derfor ønsker å avstå fra å kommentere med det første.

- Verdt å lytte til - Vi har jo alle fordommer. Afrikanere mot europeere, nordmenn mot svensker. Det må bekjempes med opplysning, noe også vi som afrikakorrespondenter håper å bidra til, sier Sverre Tom Radøy til Dagbladet på telefon fra Nairobi.

Radøy deler på stillingen som Afrika-korrespondent med kona Christine Præsttun. Det ble kjent i vår. De to har nettopp tatt fatt på jobben.

- Jeg prøvde å tegne et nyansert bilde av kontinentet vi skal dekke. Et kontinent består av et utrolig mangfold. Jeg gikk ikke inn i mangfoldet, det har Norheim helt rett i, men snakket om kontinentet, som er naturlig når jeg skildrer tanker på en flyreise ned til jobben som korrespondent i tre år, sier Radøy.

- Er du forberedt på at du flere ganger framover kan få kritikk knyttet til din nye jobb?

- Jeg tror først og fremst at hennes kritikk er en bra påminnelse om at det er mange skjerpa folk som følger med, og at det er et mangfold også hjemme blant de som leser, hører og ser det vi gjør. Hun er en av mange stemmer som er verdt å lytte til når hun kommer med kritikk.

- Kan gå mer i oss selv - På hvilken måte vil du lytte til det Norheim skriver denne gang?

- Jeg tror vi alle kan gå mer i oss selv for ikke å ta med inngrodde oppfatninger i møter med nye land og folk.

Dette er ikke første gang Norheim går til verbalt angrep.

NRK-serien «Trygdekontoret» fikk kritikk etter at Norheim fikk komme med jødeuttalelser i mars - uttalelser som skal ha ført til at hun ble truet på livet - og tidligere i sommer kom hun med en solid kraftsalve mot den Israel-vennlige organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF).

FÅR KJEFT: Men NRKs nye Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy sier han vil lytte til det Norheim mener. Foto: NTB scanpix
FÅR KJEFT: Men NRKs nye Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy sier han vil lytte til det Norheim mener. Foto: NTB scanpix Vis mer