Hjernevask for joggere

Grip våren! Legg bort skiene, ta fram joggeskoene og ... sleng dem i søpla. Vi bør heller løpe barbeint, slik evolusjonen har skapt oss.

SKODD FOR LØPING: Jo mer du løper, desto mindre demping trenger du i skoene,l mener kommentator Kjetil Rolness. Foto: Erik Berglund
SKODD FOR LØPING: Jo mer du løper, desto mindre demping trenger du i skoene,l mener kommentator Kjetil Rolness. Foto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DU HAR BEGYNT Å JOGGE. Du vil ned i vekt, opp i form, føle at du lever. Du trener tre ganger i uka og har meldt deg på ditt første mosjonsløp. Flott! Velkommen til den nye joggebølgen.

Nå vet vi mer enn ved den første på syttittallet. Menneskekroppen er ikke skapt for løping, særlig ikke på asfalt. Du må være godt skodd for å unngå belastningsskader. Derfor har du kjøpt en mengdetreningssko med god demping og maksimal stabilitet. Du har lært at du «overpronerer», og dette må unngås for enhver pris. Du vet også at sko bør byttes en gang i året for å beholde dempingen. Bra. Du er flink og opplyst. Og en god kunde. Men jeg har en nyhet til deg:

ALT DU HAR LÆRT om løping og løpesko, er feil. Her er sannheten:

•Det er ikke mer skadelig å løpe enn å leve.

•Men løpesko anbefalt av leger, ortopeder, sportskjeder og treningsblader kan være skadelige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer