I DANMARK: Den danske illustratøren  Kurt Westergaard skulle i dag ha vært på en pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo. I stedet måtte han dra tilbake til Danmark.  Foto: AFP PHOTO/ SCANPIX/ HENNING BAGGER
I DANMARK: Den danske illustratøren Kurt Westergaard skulle i dag ha vært på en pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo. I stedet måtte han dra tilbake til Danmark. Foto: AFP PHOTO/ SCANPIX/ HENNING BAGGERVis mer

- Hjerteflimmer er den offisielle grunnen

Kurt Westergaard sliter med hjertet. Trusselbildet mot ham gjør det ikke bedre.

LITTERATURHUSET (Dagbladet): Klokka ti i dag ble det holdt pressekonferanse for boka «Fortell om Spania, Tobben», som  er skrevet av Geirr Lystrup og illustrert av den danske tegneren Kurt Westergaard.

Døgnkontinurerlig livvakttjeneste Sistnevnte ble verdenskjent da hans karikatur av profeten Muhammed ble trykket i Jyllands-Posten, som startet karikaturstriden. Siden har Westergaard hatt døgnkontinurerlig livvakttjeneste av det danske sikkerhetspolitet, PET.

Den danske 76-åringen skulle etter planen delta under pressekonferansen i dag. Han kom til Norge på fredag, og tilbrakte hele søndagen sammen med Lystrup. Seint i går fikk Lystrup vite at Westergaard likevel ikke kunne delta under dagens pressekonferanse.

Grunnen skal være at han måtte dra til Danmark på grunn av hjerteproblemer.

Etter det Dagbladet kjenner til dro Westergaard fordi det var frykt for at han skulle utsettes for et attentat.

Pacemaker - Kurt får tilbud om å delta på mange prosjekter, og forespørslene blir rettet via meg. Jeg kjenner ham så godt, at når jeg leste manuset til Lystrup, visste jeg at dette ville passe ham. Fantasien, språket og Spania passer godt med Westergaard. Han er lei seg for at han ikke kan være her i dag, sier Erik Guldager, Westergaards gallerist i Danmark. 

Han har jobbet med den danske illustratøren i tre år, og forteller at Westergaard fikk operert inn en pacemaker for en tid tilbake. Han forteller at illustratøren skal ha fått et illebefinnende etter at han spiste middag i går. Guldager hevder at han ikke kjente til et mulig attentat.

- Det er et konstant høyt sikkerhetsnivå rundt Kurt. Det har det vært helt siden han ble overfalt i sitt eget hjem. Han er aldri redd når han skal noe sted, sier Guldager, som også sier at de følger PET sine anmodninger.

Pressekonferansen ble forsøkt holdt hemmelig, men i går ble det offentlig kjent at Westergaard skulle til Norge. Noen timer etter forlot altså den danske illustratøren landet.

- Kommer hjerteproblemene som et resultat av den pressede situasjonen Westergård lever i?

- Det tror jeg egentlig ikke, men det er klart at et stort press alltid er belastende. Han lever under et konstant press, sier Guldager.

- Har ekstra pressede situasjoner innvirkning på Westergaards hjerte og helse?

Guldager smiler, venter lenge med å svare, og vugger fra side til side med kroppen.

STERK SIKKERHET:  Sikkerhetspolitiet slo full alarm da de fikk opplysninger om et mulig terrorattentat i Oslo i dag. Kurt Westergaard skulle ha deltatt på et arrangement på Litteraturhuset i dag, men Westergaard har reist hjem til Danmark.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STERK SIKKERHET: Sikkerhetspolitiet slo full alarm da de fikk opplysninger om et mulig terrorattentat i Oslo i dag. Kurt Westergaard skulle ha deltatt på et arrangement på Litteraturhuset i dag, men Westergaard har reist hjem til Danmark. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg kan ikke stå her og si at det ikke kan innvirke på ham. Det er klart at et stort press ikke er motiverende, sier Guldager.

Han forteller også at han har vært i kontakt med Westergaards kone Gitte, som forteller at illustratøren er i bedre form nå.

- Den offesielle grunnen Lystrup ønsket å ha samarbeidspartneren sin i Litteraturhuset i dag. Etter å ha besøkt Westergård i Danmark har han forstått mer av «alvoret» rundet 76-åringen.

Han forteller at pressekonferansen ble holdt hemmelig etter anmodning fra danske PET, slik at ingen aksjoner kunne bli igangsatt.

Lystrup forteller at han ikke har hørt om et mulig attentat.

- Jeg har fått høre at Westergaard hadde hjerteproblemer, hjerteflimmer. Westergaard sa til meg at vi må la det være den offisielle grunnen til at han ikke er her, sier Lystrup.

- Den offisielle grunnen?

- Ja, han sa det, mer vet jeg ikke, sier Lystrup.

GODT SAMARBEID:  Her er Westergaards gallerist, Erik Guldager, og forfatter Geirr Lystrup sammen på Litteraturhuset i dag. Bak dem henger Westergaards illustrasjoner til boka.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GODT SAMARBEID: Her er Westergaards gallerist, Erik Guldager, og forfatter Geirr Lystrup sammen på Litteraturhuset i dag. Bak dem henger Westergaards illustrasjoner til boka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer