Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Leder: USA og Kina

«Hjertelig» ringetone mellom Washington og Beijing

Kina er blitt USAs viktigste utfordrer.

I TELEFONEN: President Donald Trump hilser på statsledere.
I TELEFONEN: President Donald Trump hilser på statsledere. Vis mer
Meninger

Verden kan puste litt lettere etter at president Donald Trump bekreftet i en telefonsamtale med Xi Jinping natt til i går at USA vil fortsette å respektere «Ett Kina»-politikken. Forholdet mellom de to stormaktene har vær spent siden begynnelsen av desember i fjor, da Trump mottok gratulasjoner pr. telefon fra Taiwans leder Tsai Ing-wen. Det ble tolket som et varsel om at USAs nye administrasjon ville bryte med en politikk som har vært grunnsteinen i forholdet mellom USA og Kina siden 1979. Trump fulgte opp med uttalelser som antydet at statusen til Taiwan kunne være et forhandlingskort i handelspolitikken.

Kilder nær de to statslederne sier at Xi Jinping overhodet ikke ville snakke med Donald Trump før Taiwan-tvilen ble lagt død. Det skal ha tatt et godt stykke tid å komme til enighet om dette før telefonsamtalen kunne gjennomføres. Noen må ha klart å overbevise Trump om at «Ett Kina»-politikken er blant de aller viktigste av Kinas definerte «kjerneinteresser». Ingen kinesisk leder vil forhandle bort Taiwan. Øya blir betraktet som en utbryterprovins som er en integrert del at Kinas suverene territorium, på linje med Hongkong, Tibet og Xinjiang. Risikoen for å tape Taiwan kunne ha medført militær konfrontasjon.

At samtalen mellom Trump og Xi har funnet sted, at den blir omtalt som «ekstremt hjertelig», betyr bare at én snublestein er ryddet av veien i forholdet mellom to konkurrerende stormakter. Men den var det viktigste hinderet. Det gjenstår fortsatt problemer. Risikoen for konfrontasjon rundt de omstridte øyene i Sør-Kina-havet er fortsatt til stede. Tollbarrierer, valutatrøbbel og muligheten for handelskrig likeså. I kampen om verdenshegemoni er Kina blitt USAs viktigste utfordrer. Etter 1945 har USA dominert den maritime delen av Øst-Asia, og etter Koreakrigen har Kina dominert fastlandet. Nå er balansen i ferd med å forrykkes i Kinas favør. Kinas ambisjon er å skyve USA ut av Øst-Asia strategisk, men vel å merke ikke økonomisk.

Fem av USAs viktigste handelspartnere befinner seg i Asia. Et farlig og irrasjonelt Nord-Korea truer regionen. Derfor er det i hele verdens interesse at Trump nå begynner å moderere sine ekstreme standpunkter fra valgkampen i retning av en mer forutsigelig Asia-politikk. Denne helgen har han besøk av Japans statsminister Shinzo Abe. Japan og Kina har også en territorial konflikt gående, om Diaoyu/Senkaku-øyene i Øst-Kina-havet. Det er i alles interesse at retorikken roes ned også her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media