DEBATT

Debatt: Reindrift

Hjerteløs behandling av en ung reindriftssame

Det samiske samfunnet er sjokkert vitne til den statlige behandlingen Jovsset Ante Sara, får.

REINDRIFT I FARE: Máret Ánne Sara stilte ut kunstverket sitt, Pile o´Sápmi, med 400 reinhoder, foran Stortinget for et år siden. Samtidig sto broren, Jovsset Ante Sara, i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REINDRIFT I FARE: Máret Ánne Sara stilte ut kunstverket sitt, Pile o´Sápmi, med 400 reinhoder, foran Stortinget for et år siden. Samtidig sto broren, Jovsset Ante Sara, i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sara fikk pålegg fra Landbruks- og matdepartementet om å redusere reinflokken sin som en del av en større prosess med å redusere antall rein i Finnmark. Vedtaket er at han må slakte ned flokken sin og leve av 75 rein, noe som ikke er økonomisk mulig. Sara har tapt saken i Høyesterett, men håper i det lengste å få omgjort dommen, og har brakt saken inn for FNs menneskerettighetskomité.

Det som sjokkerer så veldig akkurat nå og som gjør at det samiske samfunnet nå slår ring om Jovsset Ante, er at mens han venter på FNs behandling av saken, så har han fått brev fra staten.

I brevet står det at han må slakte store deler av flokken sin før nyttårsaften, før FNs menneskerettighetskomité behandler saken. Men hvis han slakter flokken så er løpet kjørt for den unge familien hans. Det er som kjent ikke mulig å bringe flokken til liv igjen om dommen til slutt skulle bli omgjort.

Trusselen staten har hengende over han, er bøter som vil ødelegge den unge familiens økonomi i uoverskuelig framtid, og muligens sende Sara ut av reindrifta. Dilemmaet han står overfor er dermed ganske håpløst. Småbarnsfaren har i realiteten fått valget mellom å slakte flokken til et tall som han ikke kan leve av, eller å få enorme bøter som kaster han ut i en håpløs økonomisk situasjon samtidig som han venter på menneskerettighetskomiteen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.