DEBATT

Debatt: Reindrift

Hjerteløs behandling av en ung reindriftssame

Det samiske samfunnet er sjokkert vitne til den statlige behandlingen Jovsset Ante Sara, får.

REINDRIFT I FARE: Máret Ánne Sara stilte ut kunstverket sitt, Pile o´Sápmi, med 400 reinhoder, foran Stortinget for et år siden. Samtidig sto broren, Jovsset Ante Sara, i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REINDRIFT I FARE: Máret Ánne Sara stilte ut kunstverket sitt, Pile o´Sápmi, med 400 reinhoder, foran Stortinget for et år siden. Samtidig sto broren, Jovsset Ante Sara, i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sara fikk pålegg fra Landbruks- og matdepartementet om å redusere reinflokken sin som en del av en større prosess med å redusere antall rein i Finnmark. Vedtaket er at han må slakte ned flokken sin og leve av 75 rein, noe som ikke er økonomisk mulig. Sara har tapt saken i Høyesterett, men håper i det lengste å få omgjort dommen, og har brakt saken inn for FNs menneskerettighetskomité.

Runar Myrnes Balto,
Runar Myrnes Balto, Vis mer

Det som sjokkerer så veldig akkurat nå og som gjør at det samiske samfunnet nå slår ring om Jovsset Ante, er at mens han venter på FNs behandling av saken, så har han fått brev fra staten.

I brevet står det at han må slakte store deler av flokken sin før nyttårsaften, før FNs menneskerettighetskomité behandler saken. Men hvis han slakter flokken så er løpet kjørt for den unge familien hans. Det er som kjent ikke mulig å bringe flokken til liv igjen om dommen til slutt skulle bli omgjort.

Trusselen staten har hengende over han, er bøter som vil ødelegge den unge familiens økonomi i uoverskuelig framtid, og muligens sende Sara ut av reindrifta. Dilemmaet han står overfor er dermed ganske håpløst. Småbarnsfaren har i realiteten fått valget mellom å slakte flokken til et tall som han ikke kan leve av, eller å få enorme bøter som kaster han ut i en håpløs økonomisk situasjon samtidig som han venter på menneskerettighetskomiteen.

Dette framstår både kaldt og hjerteløst av staten. Men mer alvorlig for Norge som nasjon, er den åpenbare forakten staten viser overfor FN og internasjonal lov.

Når man velger å effektuere en så absolutt og irreversibel dom før FNs menneskerettighetskomité har behandlet saken, så signaliserer man i praksis at man ikke bryr seg hva om FNs menneskerettighetsorganer sier. Saken er svært pinlig for Norge, som jo ellers er svært opptatt av at det må være mulig å holde nasjoner ansvarlig for menneskerettighetsbrudd i det internasjonale rettssystemet.

Vi er mange som er sjokkerte over den brutale hjerteløsheten som vises overfor Jovsset Ante Sara i denne saken, og det signalet Norge sender om hvordan man ser på FN og internasjonal lov er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Stortinget og regjeringen har nå muligheten til å utsette slakteordren til saken er endelig behandlet, og jeg håper de tar den sjansen og viser Jovsset Ante Sara litt medmenneskelighet. Både Sametinget og en rekke samiske organisasjoner har gjort sterke vedtak med forventninger om dette. Norge kan ikke fortsette med den brutale maktbruken mot unge kvinner og menn som driver med reindrift.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer