Anmeldelse: «Hva skjedde med Aleksej?»

Hjerteskjærende om jakten på en russisk lillebror

Adopsjonshistorien ingen kan glemme.

FORELDRELØSE: Russiske barnehjem er ofte overfylte. Dette bildet er fra 2012 og er ikke fra et av de barnehjemmene Aleksej har bodd på. Foto: Reuters/NTB Scanpix
FORELDRELØSE: Russiske barnehjem er ofte overfylte. Dette bildet er fra 2012 og er ikke fra et av de barnehjemmene Aleksej har bodd på. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Å adoptere et barn fra utlandet kan være en lang og nerveslitende opplevelse. For familien til Kristin Molvik Botnmark tok den aldri slutt.

Hun har delt erfaringene i boka «Hva skjedde med Aleksej?» Som tittelen antyder, kan svarene være mange og vonde.

Det handler om adopsjon fra Russland. Før Putin la ned forbud mot adopsjoner til de fleste vestlige land, var systemet virksomt, men tregt og byråkratisk. Samtidig som hundretusener av barn befant seg i overfylte institusjoner som manglet det meste av ressurser – mange av barna var «sosialt foreldreløse», dvs. med foreldre uten evne til omsorg på grunn av alkoholisme, nød og fattigdom - var adopsjonsprosessene brolagt med snublesteiner.

Lyslugget gutt

Kristin, mannen Børre og den tiårige datteren Victoria fikk beskjed om at de hadde fått formell tildeling på et russisk barn i mai 1998. Han het Aleksej, var tre og et halvt år gammel og bodde på et barnehjem i gruvebyen Apatity i Murmansk fylke. Fotografier av en lyslygget gutt kom i en konvolutt sammen med papirer som fortalte at moren hans hadde mistet omsorgen for alle sine tre barn. Hun var ruset da hun kom til fødeklinikken. Faren fantes det ingen opplysninger om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer