Anmeldelse Film «The Sound of Metal»

Hjerteskjærende øyeblikk

«The Sound of Metal» er en svært godt fortalt historie om metaltrommisen som plutselig blir døv, og mister livet han er vant til.

Publisert

FILM: Ruben (Riz Ahmed) ser ut til å ha et godt liv som beveger seg på en liten skala. Han kjører rundt i en ombygget bobil sammen med kjæresten Lou (Olivia Cooke), og opptrer med duoens særegne form for metal på bitte små klubber. Hun synger og spiller gitar, han er trommis.

Noen detaljer, som Lous selvskadingsarr på underarmen, røper at fortida er mer kaotisk enn nuet. Men så blir framtida også brått kastet om på. Ruben mister hørselen, og livet slik han kjenner det er med ett utilgjengelig. Han må velge mellom å prøve å få tilbake den gamle tilværelsen, eller å omfavne et nytt liv, i et nytt fellesskap med de døve og et nytt språk.

Storspiller

Denne uka ble Riz Ahmed, fra før mest kjent for hovedrollen i krimserien «The Night Of», Golden Globe-nominert for rollen som Ruben. Og han storspiller virkelig, og får fram det desperate og desorienterte i den døve trommisen uten at det blir for mye i en ganske stillferdig film. Olivia Cooke er også nydelig i rollen som Lou.

Regissør Darius Marder får fint og nennsomt fram hvordan de to, som har et sterkt bånd seg imellom, kommer fra svært ulike bakgrunner, og det er en rett ut hjerteskjærende scene der de begge ordløst kjenner på et øyeblikk der avstanden med ett ble for stor.

Nær å ta parti

«The Sound of Metal» tar seeren også inn i en helt reell konflikt som ligger og ulmer under overflaten av den mer generelle samfunnsdebatten: Om det riktige å gjøre for døve er å bruke de moderne midlene som finnes for å kunne leve tilnærmet vanlig blant dem som har normal hørsel, eller omfavne sitt ikke-hørende jeg, og se på hørselstapet mer som en egenskap enn et handikap.

Her kommer «The Sound of Metal» litt for nær å ta parti, og være kritisk til Rubens kamp for å vinne alt tilbake, Lou og musikken og det hele.

Hele filmen er likevel fortalt med varhet og omtanke, og uten den sentimentaliteten som det ville vært rikelig med anledninger til å hengi seg til. «The Sound of Metal» er slik sett en film om alt du ikke styrer, men som du likevel må forholde deg til, enten det er hørselstap eller et annet av de brå kastene som verden iblant finner på.

«The Sound of Metal»

Drama

Regi: Darius Marder
Skuespillere: Riz Ahmed, Olivia Cooke
Premieredato: 5. februar 2021
Aldersgrense: 9 år
Orginaltittel: «The Sound of Metal»

«Storspill i drama om trommisen som blir døv»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer