Anmeldelse: Marianne Faithfull - «Negative Capability»

Hjerteskjærende sårt, trist - og vakkert

Marianne Faithfull synger om ensomhet og savn på ett av sine beste album siden debuten for 53 år siden.

STERKE SAKER: Marianne Faithfull fyller 72 i desember - og gir ut ett av sine aller mest personlige og beste album. Foto: Yann Orhan
STERKE SAKER: Marianne Faithfull fyller 72 i desember - og gir ut ett av sine aller mest personlige og beste album. Foto: Yann Orhan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Hvem skulle tro at Marianne Faithfull var så ensom, slik det kommer til uttrykk på damens 21. album, «Negative Capability» (en tittel hentet fra et dikt av John Keats fra 1817).

At det blir stor kunst av det, er lettere å forstå. I en alder av snart 72 gir hun ut ett av sine beste album i karrieren - der det strålende comeback-albumet «Broken English» (1979) fortsatt er langt framme i hukommelsen.

Jeg innrømmer det, jeg har vært svak for damen siden den gang - og det ble ytterligere forsterket under en fenomenal konsert i Grieghallen i Bergen i 2002.

Ringen sluttes

21 album er et imponerende antall fra ei som først ble kjent som Mick Jaggers kjæreste - før hun i 1965 slo igjennom som artist med debutsingelen «As Tears Go By», skrevet av Jagger og Keith Richards og Stones-manager Andrew Loog Oldham. Hun var 19 år gammel. Stones spilte den inn først året etter.

Her henter hun den fram igjen, som hun også gjorde det på albumet «Strange Weather» i 1987. «Witches Song» fra «Broken English» er også spilt inn på nytt - sånn for virkelig å understreke at sirkelen er sluttet. Det samme er Bob Dylans «It's All Over Now, Baby Blue», med fela til Bad Seeds' Warren Ellis som et sentralt element (tidligere spilt inn på et album med samme tittel i 2000). Eliis' cello krydrer andre steder. .

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer