Hjerteskjærende

Ikke en norsk «Anne Franks dagbok».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Samuel Steinmann var den siste gjenlevende av de åtte som overlevde krigen av de i alt 532 jødene om bord i «Donau» da skipet la fra kai i Oslo den 26. november 1942. Forfatteren Espen Søbye var til stede da Steinmann fortalte at den verste opplevelsen han hadde hatt under hele krigen, var da de hvite bussene kom fra Sverige for å hente de norske fangene like før krigens slutt, og kjørte uten at de norske jødene fikk være med. Ikke engang da.

Men det er ikke overraskende ut fra dokumentasjonen til Søbye i boka han har skrevet om den femtenårige Kathe Rita Lasnik, datter av blikkenslager Elias Lasnik og hans kone Dora. Det var de tyske okkupantene som ga ordre om å arrestere flest mulig norske jøder slik at de kunne sendes til Stettin med lasteskipet «Donau», som ikke hadde annen returlast fra Oslo. Men det var nordmenn som utførte ordren. Og det var nordmenn som tok for seg av eiendelene jødene etterlot seg i form av bedrifter, forretninger, hus, leiligheter, innbo og løsøre. De som på denne måten delte byttet, handlet ut fra vissheten om at eierne ikke ville kunne komme tilbake for å gjøre krav på sin eiendom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.