Hjerteskjærende

Sterkt dokudrama om palestinsk families møte med israelsk overmakt.

Les alle filmanmeldelsene

FILM: Det er vondt når man hele tida venter at et barn skal snuble over eksplosiver eller en far skal bli skutt.

Saverio Costanzos film er spilt inn i Italia, men handler om Israel/Palestina-konflikten og utspilles på hebraisk, arabisk og engelsk, når de to partene forsøker å snakke sammen.

Det dreier seg om et dokudrama, basert på virkelige hendelser. Dessuten er den så rå i uttrykket - håndholdt kamera, subjektive kameravinklinger osv. - at dokumentarpreget forsterkes. Dermed også seerens hang til å identifisere seg med ofrene.

Innelåst

Mohammad (Mohammad Bakri) er patriarken i en palestinsk middelklassefamilie i et hus som grenser mot en israelsk bosetting og en palestinsk landsby.

Han er lærer og kjører hver morgen sine fem barn til skole og barnehage i en eldre, velholdt Mercedes. En kveld stormes huset av israelske soldater, som helt enkelt annekterer det.

Mohammad nekter å flytte. Det er hans ikke-voldelige motstand mot okkupantene. Familien får oppholde seg i første etasje, og hver kveld låses alle sju inne i stua og må sove der. Soverommene i annen etasje er tilhold og utkikkspost for israelerne.

Mohammads familie vil yte motstand på andre måter. Kona vil flytte, og de eldste barna utvikler seg i militant retning. Den ene datteren spionerer på soldatene fra et skap i annen etasje; en av sønnene kan i en ikke altfor fjern framtid komme til å bli selvmordsbomber.

Filmen postulerer aldri at noe slikt skjer, men desperasjonen i familiens pressede situasjon gjør at man «forstår det», dersom en slik tragisk utgang skulle komme.

Ingen monstre

Grusomme scener der en liten jente må tilbringe natta utenfor en dør der vettskremte foreldre er fastlåst på innsida, er hjerteskjærende.

Når et barn må tisse, om mammaen sier nei fordi de er innelåst, kan det faktisk virke mer opprivende på seerne enn tradisjonelle kampscener.

Costanzo har gjort seg flid med å være «upartisk» i konflikten. De israelske soldatene blir framstilt - med ett unntak - som sympatiske personer med alminnelige interesser for musikk eller fotball. De er ikke monstre. Men situasjonen er monstrøs, og det er liten tvil om at filmmakerens hjerte tilhører de palestinske menneskene som bare vil leve et trygt og normalt liv.

FANGE OG VOKTER: Natt i et palestinsk hjem som israelske soldater har annektert.