Hjerteskjærende

Ekstremt velspilt og disiplinert drama.

FILM: «Nummeret du ringer svarer ikke for øyeblikket. Vær så snill å prøve igjen senere.» Vi har alle hørt meldingen utallige ganger, men aldri slik vi hører den i «A Mighty Heart», historien om Daniel Pearl, Wall Street Journal-journalisten som ble kidnappet og drept i Pakistan for fem år siden.

Filmen er basert på selvbiografien til kona Mariane, den tapre kvinnen som ikke gir opp, som nekter å la seg terrorisere, som aldri slutter å håpe og som fortsetter å ringe mobiltelefonen hans. Igjen og igjen. Selv lenge etter at hun har begynt å snakke om ham i preteritum. Det er sterke saker – og helt og holdent Angelina Jolies film.

Et siste intervju

Den tragiske føljetongen «Daniel Pearl» utspilte seg med hele verden som publikum, noen hektiske uker i 2002. Fra de første bildene fra fangenskapet, via alle rapportene om jakten på terroristene som holdt ham fanget, til den sjokkerende finalen der journalisten ble halshogget for åpent kamera. Ekteparet Pearl var begge journalister av det svært idealistiske slaget, hvis vi skal tro filmen. Da han forsvant, var hun fem måneder på vei, det var snakk om kort tid før de skulle forlate heksegryta Karachi. Slik gikk det ikke. Han ville bare gjøre et siste intervju…

Terrorister

I feil hender kunne dette blitt nok et overspilt, unyansert og tårevått drama. Heldigvis skjer ikke det. Skurkene her er terrorister, ikke muslimer eller mørkhudede. Heltinnen bruker tragedien til å mane til forståelse og toleranse, uten at det føles påtatt. Likeledes får den sensasjonshungrige pressen et par velrettede spark, uten at det gjøres noe stort nummer av det. Budskapet kommer ikke nødvendigvis bedre fram om man skriker høyere og høyere. Det er manusforfatter John Orlof og regissør Michael Winterbottom fullt klar over. Sistnevnte viser igjen at han er en regissør av det svært allsidige slaget.

Uten synlige problemer mestrer han intelligente komedier som «Den nakne sannheten om Tristram Shandy, Gentleman», dramaet «I denne verden», halvdokumentaren «Veien til Guantánamo», og nå altså dette, et svært nedtonet, men likevel usedvanlig hjerteskjærende portrett av en kvinnes kamp for å ikke gå til helvete når hun blir utsatt for umenneskelig press.

Glimrende

Og i sentrum en glimrende Angelina Jolie. Hun spiller ikke, men tilsynelatende blir den franske radiojournalisten Mariane Pearl. Glem «Tomb Raider», all tabloidstøyen om adopterte barn og ekteskapet til kjekkasen Brad Pitt. Dette er en rolletolkning som har «Oscar» skrevet over hele seg.

Gjør vissheten om at dette i detalj er basert på virkelige hendelser filmopplevelsen sterkere? Selvfølgelig. Vi vet hvordan det ender, vet at virkeligheten var minst like brutal, vet at tragedier som dette til stadighet utspiller seg. Det gjør at «A Mighty Heart» kan komme til å bli værende hos deg litt lengre enn mange andre filmer.