Hjerteskjærende

En skinnende perle av ei bok: Sår, klok, morsom og perspektivrik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Min barndom var absolutt annerledes, men det var ikke bare hans skyld. Jeg ville uansett ikke ha byttet den med noen andre. Hvordan skulle jeg klare å fortelle ham det uten at det hørtes ut som jeg prøvde å overbevise meg selv?» spør Åsa Linderborg, fortelleren i «Meg eier ingen» (hentet fra et Gunnar Ekelöf-dikt), som bærer samme navn som bokas forfatter (f. 1968).

«Ham» er faren hennes, metallarbeideren i Västerås, mannen som kalte seg «Sveriges beste herder», Leif B. Andersson. «Leffe» er arbeidskaren som oppdro datteren sin alene etter at moren forlot dem da Åsa var tre – med ubegrenset kjærlighet, men med temmelig sviktende hygiene og eskalerende alkoholmisbruk. «Meg eier ingen» er en sterkt selvbiografisk roman, en florlett fiksjonalisert memoarbok om oppveksten til Åsa Linderborg, som i dag har doktorgrad på det svenske sosialdemokratiets historie og er et sentralt navn i Aftonbladets kulturredaksjon.

Innsikt

Lang tid går mellom hver gang man som anmelder bruker kreftene på å lure på hvordan man skal få skrytt tilstrekkelig av ei bok, men «Meg eier ingen» er bevis på at slike utgivelser en sjelden gang dukker opp. Linderborg forteller sin historie med like deler ydmykhet og innsikt – både menneskelig og boklig –, med like deler humor og hjerteskjærende sårhet. Bildet hun tegner av faren sin, som døde 60 år gammel, og de stadig skiftende følelsene sine overfor ham – kjærligheten, sinnet, skammen, medlidenheten – er imponerende mangefasettert, og for en gangs skyld er det klisjéaktige adjektivet «åpenhjertig» virkelig på sin plass. Faren er både verdens sterkeste og sikreste og grenseløst svak og usikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer