LIVSERFARING: Robert Eidevik, vokalist i bandet Hjerteslag, er plateaktuell med albumet «Vannmann 86». I tekstene har han dratt veksler på egen  livserfaring. Foto: Anders Grønneberg
LIVSERFARING: Robert Eidevik, vokalist i bandet Hjerteslag, er plateaktuell med albumet «Vannmann 86». I tekstene har han dratt veksler på egen  livserfaring. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Hjerteslag-vokalisten ble dømt for ran- og ransforsøk: - En spøk som gikk ut av kontroll

Robert Eidevik fant inspirasjon til å jobbe med musikk i fengsel.

(Dagbladet): - Jeg og en kamerat gjorde noe dumt, som endte med at vi ble dømt for ran og ransforsøk, forteller Robert Eidevik (30).

På utestedet Internasjonalen i Oslo sitter vokalisten i bandet Hjerteslag, og ser ut som en yngre utgave av Joachim Thåstrøm, med et halvt ølglass på bordet og en grønn pakke med rulletobakk i lomma. «Den billigste på tax-free'en», som han sier.

Fredag slippes Hjerteslags nye album «Vannmann86», oppfølgeren til «Møhlenpris Motell», som er basert på frontfigur og låtskriver Eideviks eget liv.

Dagbladets anmelder rullet fire på terningen på den forrige plata og beskrev bandet som Bergens eget Oslo Ess. Etter Bylarm i 2014 ble det også spådd at Hjerteslag kom til å ta Norge med storm.

Har sonet

I tillegg til å få kred for tekstene, har også frontfigur Eidevik også fengselserfaring på cv-en.

- Det var en spøk som gikk litt ut av kontroll. Det var en fyllespøk. Vi var ute på byen og hadde satt oss på bommen på Puddefjordsbroen. Vi forlangte å få penger fra studenter som skulle gå forbi. De ga oss penger og løp, forteller han.

18 år gamle Eidevik ble dømt til samfunnsstraff for ran og ransforsøk, men rakk ikke hjem til straffen på grunn av en kompistur til København.

- Jeg kom for sent så da ble det fengselsstraff på tre måneder.

- Er du en tøff type?

- Nei, på ingen måte, men å sitte i fengsel i Norge er jo ikke som i utlandet. Det blir som en leirskole for kriminelle og halvkriminelle. Men man er jo dømt til frihetsberøvelse. Det er jo ikke gøy å sitte i fengsel.

Mye livsvisdom

Unge Eidevik sier at han trengte å rase ut.

- Vi var unge punkere med mye sinne i oss. Vi lot det sinnet gå ut over noen mennesker, men jeg har aldri hatt ønske om å skade noen.

Å bli kjent med kriminelle i fengsel ble en verdifull erfaring.

- De er preget av rus ute i samfunnet, men inne i fengselet møter man mennesket bak fasaden med mye livssvisdom. Det var veldig mange fine mennesker. Miljøet er ikke så hardt, selv om det er forbrytere som sitter der, sier han.

Da celledøra ble lukket bak Eidevik, var det egentlig helt greit.

- Jeg brukte tiden på å lese bøker og tok igjen fag jeg ikke hadde tatt på videregående. Jeg trengte å kjede meg. Klarer man ikke å kjede seg i eget selskap har man et problem. Da kan man ikke slappe helt av.

Unike livsshistorier

Oppholdet i Ålesund fengsel var åpen soning. Eidevik fikk lov til å spille gitar og skrive tekster.

- Jeg fant definitivt inspirasjon til å jobbe med musikk i fengselet. Tekstuniverset former seg i møtet med karakterer som alle har sin unike livsshistorie. Det inspirerte til å fortsette og skrive tekster, sier han.

På Hjerteslags forrige album «Møhlenpris motell» har Eidevik hentet inspirasjon fra eget liv. På den nye plata «Vannmann86» forteller Hjerteslag ulike livsshistorier. Her handler det om byggarbeideren og trailersjåføren. Arbeiderklassen ligger nære Eideviks hjerte.

- Jeg prøver å ta arbeiderklassen på kornet.

Alltid om kjærlighet

Noen av låtene blir likevel selvbiografiske. Som låta «Bygningsarbeider Blues». Eidevik jobbet selv på en byggeplass i Bergen da han prøvde å få orden på livet etter fengselsoppholdet.

- Den handler om å bryte opp og slutte i den trygge jobben for å følge drømmen. Det er litt selvbiografisk. Jeg gjorde det selv for å satse på musikken, sier han.

Også andre låter på plata røpes å være selvbiografiske.

'Sonja kom og dans med meg, vi danser til vi flyr av sted..' lyder en av tekstlinjene i låta «Sonja».

- Handler det om kjærlighet som det alltid gjør? bryter fotografen inn.

Eidevik smiler.

- Hehe! Ja, det gjør jo det.

- Hvem er «Sonja»?

- Det er en dels fiktiv, dels virkelig person. Hun vet det selv. Men det er hemmelig.

- Kan det være en kjæreste?

- Ja, det kan jo hende det.