Hjertet i Brand

Når folk flest sverger til morgenkaffen og avisa, sluker turbotravle Bjarte Hjelmeland «Brand» til frokost.

Det var litt tungt innimellom. Brand mister blant annet sin sønn, og det er ikke lett å få til så tidlig om morgenen, innrømmer den populære skuespilleren som en periode begynte arbeidsdagen klokka 08.15 i NRK. Deretter dro han på prøver på National-theateret, var instruktør for Lompelandslaget og avsluttet kvelden med forestillinger.

- Brand er en fanatisk figur som krever mye av seg selv og omgivelsene. Han gjør alt 100 prosent, til og med livet våger han for ideene han tror på.

Bjarte Hjelmeland er heller ikke kjent for å spare på kruttet. Verken på Nationaltheateret, i eter'n eller andre steder.

- Mange unge sier at å se stykker på hovedscener er som å se på en stor tv med dårlig lyd. I Radioteatret blir teknikken annerledes. Her er man lavmælt, tvilende og redd på en annen måte. Radiomediet gir mer nærhet, sier Bjarte.

RADIOTEATRET VILLE gjøre Ibsens Brand-skikkelse til noe mer enn en iskald ekstremist og en dårlig venn. Regissør Steinar Berthelsen var derfor ikke i tvil om hvem som skulle ha hovedrollen.

- Jeg ville ha Bjarte Hjelmeland. Hvorfor? Fordi han gjør alt helt!

- Og ikke stykkevis og delt?

- Riktig. Der har du essensen i stykket, sier regissøren.

Intens jobbing i NRKs studio siden mars måtte til. Radioteatrets «Brand» er en gjendiktning, så scener er stokket om, noen er fjernet, språket er modernisert og slutten forandret.

- Vi har gjort noen radikale valg og laget en bedre slutt. Særlig for å få fram hvordan Brand klarer å vinne bygda på sin side, hvordan han vekker folk fra sløvsinnet, sier Berthelsen.

Også skuespillerne har jobbet nært under opptakene i det hvite hus på Marienlyst.

- Vi jobbet tett på alle måter. Trine Wiggen, som spiller Agnes, og jeg sto helt inntil hverandre ved mikrofonen. Og alle måtte ned i sjela si for å kunne utvikle stykket, forteller Bjarte.

- HVA HAR STYKKET å si oss i dag?

- At vi trenger visjonærer som tør å tro på ideene, og at det koster å ta valg. Ibsen sier dessuten ting om oss vi ikke visste, men kjenner igjen når vi ser og hører. Brand er ung, modig og tar valg. Skikkelsen sier oss noe om moral, etikk og det å tørre å satse på kjærligheten, mener Bjarte Hjelmeland.

- Får Brand noen nye venner underveis?

- På slutten begynte vi å like ham, så noen nye venner har han fått. Og vi håper han får flere.

Brands lyse og mørke sider kan du høre på Radioteatret søndag klokka 09.30 (del 1 og 2) og 15.00 (del 3 og 4). Hver del sendes også fra førstkommende mandag klokka 19.25.