METTET FETT: Smør er blant matvarene som har høyt innhold av mettet fett. Foto: NTB Scanpix
METTET FETT: Smør er blant matvarene som har høyt innhold av mettet fett. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Ernæring

Hjertet trenger mettet fett for å kunne banke jevnt og trutt

Det er et ugjendrivelig faktum at hjertemuskelen foretrekker korte, mettede fettsyre som brensel.

Meninger

I Dagbladet 31. oktober 2016 stiller professor Kjetil Retterstøl sitt forskeralibi til disposisjon for en profitthungrig matvareindustri. Egentlig handler oppslaget om å få oss forbrukere til å kjøpe flere, i beste fall helt unødvendige, industriframstilte produkter med mindre mettet fett.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mone Eli Sæland.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mone Eli Sæland. Vis mer

Det henvises til en vitenskapelig studie med angivelig stor troverdighet, gjennomført etter fastsatt oppskrift (randomisert kontrollstudie, forkortet RCT) for utprøving av medisiners virkning.

Studien er signert Mills DA og instituttet ved UiO, som Retterstøl er tilknyttet, blant andre. Framgangsmåten til RCT tilsier at deltakerne tilfeldig får tildelt enten narremedisin eller virksom medisin, ideelt sett uten at forskere og deltakere vet hvem disse er (dobbelt blind). Så følges deltakerne i lang tid, før resultatet endelig kan måles.

I et tidligere intervju, gjengitt på forskning.no 2. februar 2015, tar den samme professor Retterstøl forbehold mot å bruke denne metoden i ernæringsforskning: «Den sikkerheten du får i en RTC-studie av en pille, kan du ikke få i ernæring. Det er ikke mulig», hevder Retterstøl.

Han understreker forskjellen på å ta en pille fast over lang tid og det å spise utvalgte matvarer regelmessig over et lengre tidsrom.

Jeg er helt enig med Retterstøl, denne type studier forutsetter en praksis som ikke lar seg gjennomføre ved kostforsøk.

Det er et ugjendrivelig faktum at hjertemuskelen foretrekker korte, mettede fettsyre som brensel.

Det kan bare i mindre grad utnytte karbohydrater. Altså trenger hjertet mettet fett for å kunne banke jevnt og trutt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook