Hjertets landskap

Tett og velskrevet om fattigdommens fornedrelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter å ha lest Morten Claussens roman kan man spørre seg om følgende: Fins det et mer forstemmende tema enn lutfattige amerikanske bønder i Midtvesten? Neppe. Claussen føyer seg uansett inn i en lang tradisjon av elendighetsbeskrivelser, innen amerikansk litteratur, film og musikk, der fattigdom og fornedrelse skaper grobunn for perversjoner og lummer umoral. Problemer løses med vold og alkohol. Eller man skyter hodet av seg, for enkelhets skyld. «Heartland» viser håpløsheten på troverdig vis, i et klart og gjennomført språk.

Antiklimaks

«Det var i juni i det Herrens år nittenhundre og sekstifire, min far lå med tæring, min mor hadde glidd inn i en tung periode med religiøse grublerier, gården lå brakk... vi var alle fortapte.» Slik lyder det når bokas hovedperson forteller om barndommen på et fattigslig gårdsbruk utenfor den lille byen Vulva i Nord-Dakota. Han har reist hjemmefra i unge år, visstnok etter å ha begått et drap. Det mener han i alle fall selv, på sitt forskrudde vis. Han er uansett en plaget mann, der han nå vender tilbake etter mange år i utlandet. Tilbake til stedet i sitt hjerte, et eget privat «Heartland» ute på prærien. For gården er tross alt hans eneste faste holdepunkt. Den og drømmen om nabojenta Fanna, hun som han elsket men aldri fikk. Drapet skal ha skjedd for hennes skyld, forstår vi. Selv om det viser seg at hovedpersonens virkelighetsoppfatning er mer tvilsom enn han selv forstår. Hjemkomsten blir et alvorlig antiklimaks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer