Hjertevarmer

Will Smith serverer oss den «amerikanske drømmen».

FILM: Filmen bygger på en sann historie, står det på lerretet, og man vet hva som kommer. Her skal man serveres en historie basert på klassiske amerikanske verdier, om å følge drømmen, om å jobbe i motbakke, om å vokse opp i en kartong, men ende som millionær eller mester. Man skal sukke, man skal si: nei, så urettferdig og hjerterått, og man skal grine i strie strømmer idet symfoniorkesteret spiller opp den siste overveldende melodien, som står til den overdrevent sentimentale finalen, der helten seirer og lykken står ham evig bi!

Og delvis, men bare delvis er «Jakten på lykke» en slik søtladen affære.

Will Smith spiller ektemannen som blir forlatt, og som må jobbe doble skift for å kunne holde sønnen i barnehage, for å få mat på bordet og for å betale husleie. Samtidig vet han med seg selv at han kan bli så mye mer enn den dørselgeren han er, at han på langt nær lever opp til sitt potensial. I det fjerne ser han en mulighet, og selv om det vil koste ham uendelig med krefter, går han for den.

Hadde det ikke vært for samspillet mellom Will Smith og hans sønn, Jaden Smith, som spiller sønnen også i filmen, ville «Jakten på lykke» blitt en munnfull for mye. Men samspillet dem imellom gjør «Jakten på lykke» til en film det er lett å like, og lett å kjenne seg igjen i. De fleste har en gang i løpet av livet hatt for få kroner i lomma. Og de fleste har en gang iblant behov for en typisk, velspilt amerikansk hjertevarmer, en film med superhappy ending og fanfare, en film som denne.