Hjertevarmt eventyr

Varm og underholdende familiefilm, om en av tidenes mest seiglivede fiskeskrøner.

FILM: Sjøormen i Loch Ness er en av historiens mest populære myter. Fortellingen om monsteret i den skotske innsjøen strekker seg visstnok over 1000 år tilbake i tid, og holder, om ikke annet, liv i en hel turistindustri i Skottland. Ormen har - selvfølgelig - spilt hovedrollen i flere filmer tidligere, men ikke i så vellykkede som denne.

En uvanlig ubåt

«Vannhesten» er basert på den britiske barnebokforfatteren Dick King-Smiths roman og utspiller seg under andre verdenskrig. Vi møter unggutten Angus MacMorrow i det han plukker skjell på stranda. I fjæra finner han en underlig, steinliknende gjenstand, som han tar med seg hjem. Snart viser det seg at steinen er et egg, og at innholdet vil forandre livet hans for alltid. Samtidig har en britisk militæravdeling slått leir i og rundt herskapshuset der moren til Angus tjenestegjør. De skal vokte innsjøen i frykt for tyske ubåter. Ja, du skjønner tegninga.

God reklame

«Vannhesten» bærer likhetstrekk med en rekke barnefilmsuksesser, og låner fritt fra filmer som «Free Willy» og «E.T». Dette er både en styrke og en svakhet. En styrke i at oppskriften fungerer, der vennskapet mellom den frie, jagede ormen, og den uskyldige og trofaste unggutten, resulterer i varme, severdige øyeblikk. Svakheten ligger i at det til tider føles rutinemessig og sikkert, og kanskje litt for mye av det gode.

Derfor er det positivt at Jay Russel har gått grundig til verks hva gjelder rammehistorie og scenario. Den skotske naturen er mildt sagt slående - og sett fra et nasjonalromantisk ståsted, ikke helt ulik den norske. Bedre reklame skal man lete lenge etter. I tillegg er det gjort rom for en rekke artige bikarakterer: En sta journalist, en halvgal militærkokk og et par drikkeglade fiskere, for å nevne noen.

Alt i alt er «Vannhesten» et trygt, gjennomarbeidet og vellykket eventyr for hele familien. Og en fiskeskrøne utenom det vanlige.