H&M-modell alvorlig syk

Christy Turlington (33) skal selge badedrakter for H&M i sommer. Men bak den vakre fasaden lider modellen av en uhelbredelig lungesykdom.

I to år har Turlington kjent til at hun er rammet av den alvorlige sykdommen lungeemfysem. Sykdommen fører til invaliditet og i mange tilfeller døden.

- Det er uhyggelig at sigaretter kan gjøre skade så raskt, sier 33-åringen til Aftonbladet. Modellen som skal pryde salgsplakatene over hele Norge i sommer, røykte i ti år.

Faren hennes døde av lungekreft i 1997, og nå fronter supermodellen antirøykkampanjer i USA.

Forbilde

- Min far gikk glipp av så mange viktige ting i mitt liv og i min families liv, fordi han døde av lungekreft så tidlig. Jeg håper at jeg kan være i stand til å påvirke unge mennesker til ikke å begynne å røyke og å oppmuntre røykere til å slutte, fortalte 33-åringen i et intervju med BBC.

På 80-tallet var hun blant de seks mest kjente modellene i verden. Allerede som 16-åring røykte hun 20 sigaretter om dagen. Det var først etter bruk av hypnose og nikotinplaster at supermodellen klarte å stumpe røyken for godt.

- Jeg hatet at noe hadde slik makt over meg. Etter at jeg klarte å slutte røykingen, kjente jeg meg mye friskere. Nikotin virker både oppkvikkende og beroligende på samme tid, noe som kan gjøre røykere ubalanserte, sier hun til Aftonbladet.

Hoppet av

Christy Turlington begynte å røyke allerede som 13-åring.

- Det var en kombinasjon av gruppepress og opprør mot foreldrene mine, forteller 33-åringen.

Da hun endelig klarte å slutte å røyke, begynte hun å legge på seg. Reaksjonen i det anorektiske modellmiljøet lot ikke vente på seg. Stadig fikk hun spørsmål om hun var gravid. Skjønnheten valgte å hoppe av sirkuset.

- Det var et tøft valg fordi det var så mye som knyttet meg til modellverdenen. Friheten, reisene og pengene, forteller Christy til Aftonbladet.

Nå er hun lokket tilbake av klesgiganten Hennes & Mauritz.

SJUK: Christy Turlington (33) blir covergirl for Hennes & Mauritz i sommer. Skjønnheten er imidlertid rammet av den dødelige sykdommen lungeemfysem, etter ti år med sigarettrøyking.