Händel à la mode

Anekdoten om kunden som kom løpende inn i platebutikken på jakt etter Händels «Firewater Music» rammer ganske presist, om man skal sammenfatte komponistens flotteste instrumentalmusikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I orkestersuitene «Water Music» og «Music for the Royal Fireworks» tar nemlig den engelske hoffkomponisten hele paletten i bruk, og maler de musikalske kontrastene i sterke farger.

Det kan vi høre på Tafelmusiks utgivelse av den siste av de to, altså «Music for the Royal Fireworks», sammen med tre konserter for horn og orkester på Sony. Takket være det kresne samspillet hos musikerne, som diskré trekker opp flere stemninger parallelt, hører vi hvordan den erfarne komponisten låner fra seg selv - fra oratoriene, som har sikret ham en plass i engelske (og norske) hjerter, men framfor alt fra sine egne operaer.

Operaens mester

For det var operakomponisten Händel som for alvor løftet komponistprofilen over det store grosset av kyndige likemenn, opp på parnasset der han tronte som ubestridt mester, blant lek og lærd. Ingen i hans nærhet kunne forene kontrapunkt og utadvendt klangprakt som Händel, ingen visste sikrere å beregne sitt teaterpublikum, uten av den grunn å gi avkall på sinnrike løsninger.

Nå er operakomponisten Händel tilbake på banen. De siste 10- 15 årene har bydd på nyinnspillinger av de viktigste operaene fra den enorme produksjonen som nesten har vært glemt mellom Händels egen tid og vår, ca 40 operaer. De forsvant i dragsuget da sjangeren som de er mesterstykker i forsvant, den såkalte opera seria, der også Mozart begynte sitt virke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer