Ho ho ho, så dumme de var?

På 50-tallet lagde de film om husmoryrket. Cupcakebloggerne vil tilbake.

I VASKEKJELLEREN: Inger Marie Andersen og Kari Diesen spiller hovedroller i «Støv på hjernen». Hodetørkleet var en del av uniformen til husmødrene. Er det dette husmorbloggerne drømmer om?
I VASKEKJELLEREN: Inger Marie Andersen og Kari Diesen spiller hovedroller i «Støv på hjernen». Hodetørkleet var en del av uniformen til husmødrene. Er det dette husmorbloggerne drømmer om? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Ha, ha, ha, så tullete de var, sier vi når vi ser filmen «Støv på hjernen», fra husmoryrkets storhetstid på 1950-tallet. Men ikke le for tidlig, tullingene er tilbake.

STØVET SYNES ALDRI å legge seg over Eva Ramms 1950-talls-fabel «Med støv på hjernen» (1958). I 2008 ble boka utgitt på nytt, og nå kommer filmen på DVD. Begge speiler en forunderlig tid. Barn lærte å lese gjennom tekster som fortalte at «mor lager mat, far går på jobb». Far fylte opp husholdningsbudsjettet, mor brukte det. Far jobbet på kontor, i fabrikk og butikk, på fiskebanker og potetåkre. Han bygde veier og boliger, og det nye Norge reiste seg etter fem års krig og stillstand.

SENTRALT I STROBRUKET Norge sto husmoren. Hun holdt hjemmet på plass og mannen forsøksvis i ørene. Da drabantbyene rundt Oslo ble bygd ut, sto hun overfor nye utfordringer. Leiligheten skulle være et sted av orden og hygiene. Nabojustisen var knallhard. Alt var gjennomsiktig, så tett som folk bodde sammen. Det slår en ved gjensynet med «Støv på hjernen» hvor likt folk levde og hvor få avvik det var fra en «normal» livsførsel, som innebar ekteskap, barn og faste tider for det meste, inkludert søndagstur, som husmoren riktignok ikke hadde tid til å være med på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer