I VASKEKJELLEREN: Inger Marie Andersen og Kari Diesen spiller hovedroller i «Støv på hjernen». Hodetørkleet var en del av uniformen til husmødrene. Er det dette husmorbloggerne drømmer om?
I VASKEKJELLEREN: Inger Marie Andersen og Kari Diesen spiller hovedroller i «Støv på hjernen». Hodetørkleet var en del av uniformen til husmødrene. Er det dette husmorbloggerne drømmer om?Vis mer

Ho ho ho, så dumme de var?

På 50-tallet lagde de film om husmoryrket. Cupcakebloggerne vil tilbake.

(Dagbladet:) Ha, ha, ha, så tullete de var, sier vi når vi ser filmen «Støv på hjernen», fra husmoryrkets storhetstid på 1950-tallet. Men ikke le for tidlig, tullingene er tilbake.

STØVET SYNES ALDRI å legge seg over Eva Ramms 1950-talls-fabel «Med støv på hjernen» (1958). I 2008 ble boka utgitt på nytt, og nå kommer filmen på DVD. Begge speiler en forunderlig tid. Barn lærte å lese gjennom tekster som fortalte at «mor lager mat, far går på jobb». Far fylte opp husholdningsbudsjettet, mor brukte det. Far jobbet på kontor, i fabrikk og butikk, på fiskebanker og potetåkre. Han bygde veier og boliger, og det nye Norge reiste seg etter fem års krig og stillstand.

BESTSELGERE: Eva Ramms roman ble nestselger i 1958. Året etter gikk folk mann (og kvinne) av huse for å se filmen.
BESTSELGERE: Eva Ramms roman ble nestselger i 1958. Året etter gikk folk mann (og kvinne) av huse for å se filmen. Vis mer

SENTRALT I STROBRUKET Norge sto husmoren. Hun holdt hjemmet på plass og mannen forsøksvis i ørene. Da drabantbyene rundt Oslo ble bygd ut, sto hun overfor nye utfordringer. Leiligheten skulle være et sted av orden og hygiene. Nabojustisen var knallhard. Alt var gjennomsiktig, så tett som folk bodde sammen. Det slår en ved gjensynet med «Støv på hjernen» hvor likt folk levde og hvor få avvik det var fra en «normal» livsførsel, som innebar ekteskap, barn og faste tider for det meste, inkludert søndagstur, som husmoren riktignok ikke hadde tid til å være med på.

«STØV PÅ HJERNEN» og oppfølgerne «Sønner av Norge» (1961) og «Sønner av Norge kjøper bil» (1962) er tatt opp i samme omgivelser og kalles derfor Lambertseter-trilogien. Som tidsbilde treffer disse filmene blink. Mest interessant er «kvinnekampen». Heltinnen Randi Svendsen (Inger Marie Andersen) er trofast mot husmor-ideologien, inntil hun skjønner at hennes mer løsslupne venninne Edna (Wenche Foss) har rett, man risikerer å vaske mannen over i armene på en elskerinne. Når dét truer med å skje, frigjør fru Svendsen seg fra husets plikter, begynner å utdanne seg og legger an på vaktmesteren, som er litt av en smukkas, dessuten trubadur.

Ho ho ho, så dumme de var?

I UNDERTEKSTEN LIGGER at husmorrollen er skadelig for samliv og lykke. Med feminisme og kvinnekamp er ordet «husmor» blitt et skjellsord, ensbetydende med underkastelse. Men de siste åra har noe skjedd. Rollen er kommet til heder og verdighet. Landet rundt vender kvinner tilbake til hjemmet, der de koser seg med vask og støvtørking, cupkakes-baking og middag til mann og barn. Foruten hjemmets fire vegger, er nettet blitt den nye generasjons arena. Vi har fått en hær av såkalte husmorbloggere, som kvitrer og tvitrer i vei om sine daglige puslerier, om hvordan de får alt på stell, om strikking og stryking og skjortebretting. Samtidig vil de være så sexy at mannen ikke fyker på dør. Hva skjer? Hvordan får de tid? Går det ut over mann og barn?

PÅ NETTET KAN du se den populære bloggeren Sophie Elise (17) fra Harstad, som skriver om «alt fra sminke til klær og shopping», med et nettsideportrett der hun er iført en stram, kort topp og en halvåpen dongerishorts. På en filmsnutt fra TV2, kan du høre henne si at hun gjerne vil bli husmor: «Æ synes det e noe så fint over den husmorgreia. Æ e kanskje litt antifeminist.» I «Støv på hjernen» fins et fantastisk bilde av en boligblokk med husmødre hengende ut av alle vinduer mens de pusser for livet. I dag er husmorbegrepet blitt lekende nostalgi og romantikk, og bloggen er blitt det nye, blankpussede vinduet mot verden.