Hobbit-pappa er hundre år

I dag er det hundre år siden J.R.R. Tolkien ble født. Han er først og fremst kjent som skaperen av «Ringenes herre», men mest av alt er han mannen som fikk voksne mennesker til å gjenoppdage eventyrfortellingen.

John Ronald Reuel Tolkien het hobbitens far, og han ble født i Bloemfontein i Sør-Afrika av engelske foreldre. Da faren døde i 1896, flyttet moren tilbake til England med sine to sønner.

Tolkien studerte engelsk språk og litteratur ved Oxford, men etter eksamen i 1915 ble han sendt ut i krigen, til Somme i Frankrike. Som rekonvalesent etter første verdenskrig begynte Tolkien å fable om å arbeide med en seire med myter og legender, lagt til fantasilandet Middle-earth.

Barnebok

I 1925 fikk han et professorat i angelsaksiske språk i unversitetsbyen, men ved siden av fortsatte han arbeidet med det som skulle bli hans store livsverk.

Det første synlige resultatet kom i 1937 i form av boka «The Hobbit», en enkel historie først og fremst beregnet på barn. Tolkien prøvde den ut for barna sine, før han gikk til et forlag. Boka nådde langt ut over sin målgruppe.

Hobbiter er små vesener som bor i velstelte huler i jorda. De er mindre enn dverger, er glade i mat, har lett for å legge på seg og er i grunnen svært behagelig anlagte Å reise ut på spennende eventyr ligger ikke for dem, og de som gjør det regnes for å være litt rare.

Men hoved-hobbiten i «The Hobbit», Bilbo Baggins (eller Bilbo Sekker, som han heter på norsk), tvinges ut på eventyr av trollmannen Gandalf og en hel skare med dverger for å stjele tilbake alle skattene dragen Smaug i sin tid hadde stjålet fra dvergene.

Først i 1954 kom begynnelsen på det som skulle bli Tolkiens hovedverk, første bind i triologien «Lord of the Rings»; «The Fellowship of the Ring». Seinere samme år kom bind to, « The Two Towers», mens den avsluttende boka, «The Return of the King» kom i 1955.

«Lord of the Rings» begynner (nesten) der «The Hobbit» sluttet, riktignok seksti år seinere med feiringen av Bilbos 111-årsdag - hobbiter kan bli riktig gamle. På turen til Smaugs hule fant Bilbo en ring som gjorde ham usynlig, og nå vil Gandalf at Bilbo skal gi ringen til sin nevø Frodo Baggins, en gave Bilbo gir fra seg ganske motvillig.

Ingen tilfeldig ring, dette, men selveste hersker-ringen som tilhørte Sauron i landet Mordor, den onde i Middle-earth. Det utvikler seg til en krig mellom mennesker, dverger og alver på den ene siden, og Mordors onde styrker på den andre.

Igjen en svært godt fortalt historie fra Tolkiens side, mye mer komplisert og «voksen» enn «The Hobbit». «Lord of the Rings» er solid underbygd i persongalleri, mytologi, magi og språk. På mange måter minner den om europeisk middelalderhistorie. Tolkiens troverdighet og tyngde som forteller gjør bøkene livaktige.

Hippie-popularitet

Tolkien fikk ny popularitet på midten av 60-tallet, da hippie-generasjonen gjorde sitt inntog. «,Lord of the Rings» passet ypperlig inn i deres virkelighetsfjerne ideologi, han ble ivrig lest, sitert og ofte feiltolket. Det dukket opp jakkemerker med budskap som «FRODO LIVES!».

I rocken fikk Tolkien også sin plass, bl.a. hos Led Zeppelin: På låta «Ramble On» sang Robert Plant om å reise til Mordor, mens «Misty Mountains» hentet navnet sitt fra Middle-earth. Både i Jefferson Airplane og Tyrannosaurus Rex var det medlemmer som hadde tatt navn fra Tolkien-figurer. I 1978 kom filmen «Lord of the Rings», Ralph Bakshis over to timer lange epos, som sånn passe vellykket tok for seg første del av historien.

Etter Tolkiens død i 1973, har sønnen Christopher overtatt ansvaret for farens etterlatte manuskripter. Antall bøker om Middle-earth vokser for hvert år, mens de aller fleste av dem er for spesielt interesserte - til tross for salgstallene.

Nok en målestokk på Tolkiens popularitet er de mange nye fantasi-forfatterne som av fantasiløse kritikere får tilnavnet «den nye Tolkien» eller (hvis de er ekstra sløve) «den nye Tolkein». Blant de beste er Stephen Donaldson, Terry Brooks, David, Eddings, Raymond E. Feist, Tad Williams og Robert Jordan. Men bare Tolkien er Tolkien!