«Hobbit»-trilogien har kostet over 3,3 milliarder norske kroner

Og det er før to av tre filmer er ferdige.

(Dagbladet): Hittil har Peter Jacksons filmtrilogi basert på J.R.R. Tolkiens «Hobbiten» kostet hele 516 millioner amerikanske dollar, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press. Det tilsvarer mer enn 3.3 milliarder kroner, og er det dobbelte av hva som ble brukt på «Ringenes Herre»-trilogien.

Hobbiten-filmene er basert på boka med samme navn av forfatter J.R.R. Tolkien, og følger den unge hobbiten Frodo Baggins, en gjeng med dverger og trollmannen Gandalf som vil gjenerobre byen Erebor fra dragen Smaug. Handlingen er satt til før «Ringenes Herre»-kampen utspiller seg.

Det er knyttet enorme forventninger til «Hobbiten»-filmene etter at «Ringenes Herre»-filmene vant 17 Oscar-statuetter og sto for milliarder av dollar i inntekter.

Kan stige Det svimlende tallet gjelder samlede utgifter fram til mars i år, og blir fort mye høyere. De 3.3 milliardene inkluderer trekvart år med filmopptak som ble gjort i fjor, men ikke månedene med ekstraopptak. Kostnadene knytta til etterarbeid på film nummer to og tre i rekken er også forventa å stige.

HOBBIT: Britiske Martin Freeman spiller rollen som hobbiten Bilbo Baggins i filmatiseringen av Hobbiten. Foto: Warner Bros / Filmweb
HOBBIT: Britiske Martin Freeman spiller rollen som hobbiten Bilbo Baggins i filmatiseringen av Hobbiten. Foto: Warner Bros / Filmweb Vis mer

Så langt har bare en av de tre filmene blitt vist på kino. Den andre, «Smaugs ødemark», har premiere i desember. Den tredje og avsluttende filmen «Fram og tilbake igjen» er ventet på kino i løpet av 2014.

Associated Press har fått tallene fra offentlige dokumenter fra New Zealand, og de gir et unikt innblikk i kostnadsrammene til en større filmproduksjon. Å anslå hvor mye en film faktisk koster å produsere er ofte en godt bevart hemmelighet, og produksjonsselskapene gir vanligvis bare ut ansalgsvise tall.

Tidenes dyreste filmer Ifølge Guiness World Records er den dyreste filmen som hittil er laget den tredje av «Pirates of the Caribbean»-filmene, «At World's End», som alene skal ha kostet 300 millioner amerikanske dollar. Rekordlista er fra 2010, og omfatter dermed ikke nyere produksjoner.

Om man justerer for inflasjon, beholder fortsatt Disneys piratfilm førsteplassen over tidenes dyreste film, foran Cleopatra fra 1963, som den gang kostet 44 millioner dollar.

REISE: I fortellingen legger hovedpersonene ut på en reise for å gjenerobre byen Erebor fra dragen Smaug. Foto: Warner Bros / Filmweb
REISE: I fortellingen legger hovedpersonene ut på en reise for å gjenerobre byen Erebor fra dragen Smaug. Foto: Warner Bros / Filmweb Vis mer

Mange har forsøkt å lage lister over tidenes dyreste filmer i løpet av de siste årene. Filmer som «To på rømmen», «Spiderman 3,» «John Carter» og «Avatar» er filmer som går igjen på listene, som varierer noe. Alle filmene skal ha budsjetter på godt over 200 millioner dollar. Listene har derimot vist seg vriene å få korrekte. 

Blant andre det amerikanske magasinet Variety har advart mot å ta produksjonsselskapenes budsjettall for god fisk. Ofte er tallene mye høyere enn hva selskapene går ut med, og de har ofte interesser i å skape et bilde av hvor mange penger som går med i en produksjon.

TROLLMANN: Sir Ian McKellen spiller rollen som trollmannen Gandalf, som han gjorde i «Ringenes Herre». Foto: Warner Bros / Filmweb
TROLLMANN: Sir Ian McKellen spiller rollen som trollmannen Gandalf, som han gjorde i «Ringenes Herre». Foto: Warner Bros / Filmweb Vis mer